ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλεισμός των εγκαταστάσεων της Shell στο Νίγηρα

Αποκλεισμός των εγκαταστάσεων της Shell στο Νίγηρα
Ζητώντας βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, περίπου σαράντα διαδηλωτές –κάποιοι εκ των οποίων οπλισμένοι- περικύκλωσαν και κράτησαν...

Ζητώντας βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, περίπου σαράντα διαδηλωτές –κάποιοι εκ των οποίων οπλισμένοι- περικύκλωσαν και κράτησαν για αρκετές ώρες σε πολιορκία τις εγκαταστάσεις του πετρελαϊκού ομίλου Shell στο Δέλτα του Νίγηρα.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τον αγγλοολλανδικό όμιλο ότι δεν τηρεί τη συμφωνία που είχε συναφθεί το 1999 και η οποία όριζε ότι η Shell θα χρηματοδοτούσε έργα υποδομής για 24ωρη ηλεκτροδότηση της γύρω περιοχής και την κατασκευή οδικών αξόνων, τουλάχιστον ενός που να οδηγεί στο εξαγωγικό λιμάνι Πορτ Χαρκούρ.

Οι εθνότητες γύρω από το Δέλτα του Νίγηρα είναι οι Ορούμα, Οτουασέγκα, Ελεμπέλε και Ιμιρίνγκι, από την οποία κατάγεται ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν.

«Η Shell αθετεί την υπόσχεση της να ενταχθούν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης τα σπίτια και τα γραφεία μας», είπε ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών, Ρανάμι Αφάγκα.

Εκπρόσωπος της Shell αντέτεινε ότι «πράγματι η επιμελητειακή βάση στο Κόλο Κρικ παρέσχε ηλεκτρικό ρεύμα στις κοινότητες Ελεμπέλε, Ιμιρίνγκι, Οτουασέγκα».

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι αν και η Νιγηρία παράγει το περισσότερο πετρέλαιο σε όλη την Αφρική, εντούτοις η πολιτεία Μπαγιέλσα, στην οποία ανήκει το Δέλτα Νίγηρα, «έχει παραμεληθεί» από την κεντρική κυβέρνηση «στο πλαίσιο μιας άνισης κατανομής του εθνικού πλούτου».