ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Στις κάλπες προσέρχονται οι Ιταλοί για τον τελικό γύρο των δημοτικών εκλογών (Vid)

Ιταλία: Στις κάλπες προσέρχονται οι Ιταλοί για τον τελικό γύρο των δημοτικών εκλογών (Vid)

Οι κάλπες άνοιξαν στις επτά το πρωί (τοπική ώρα) σήμερα Κυριακή 19 Ιουνίου και πρόκειται να παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις έντεκα το βράδυ για τον δεύτερο γύρο των ιταλικών δημοτικών εκλογών.

Οι έχοντες δικαίωμα ψήφου ανέρχονται σε 8.610.142, σε εκατόν είκοσι έξι δήμους της χώρας. Οι κύριες πόλεις στις οποίες οι Ιταλοί εκλέγουν νέο δήμαρχο είναι η Ρώμη, το Μιλάνο, το Τορίνο, η Τεργέστη, η Νάπολη και η Μπολόνια.

Στη Ρώμη αναμετρώνται η υποψήφια των Πέντε Αστέρων Βιρτζίνια Ράτζι με τον κεντροαριστερό Ρομπέρτο Τζακέτι. Στον πρώτο γύρο η υποψήφια του κινήματος που ίδρυσε ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο κατάφερε να προηγηθεί με έντεκα ποσοστιαίες μονάδες και όλοι εκτιμούν πως συνεχίζει να διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα.

Η Ράτζι ευνοείται και από την απογοήτευση των Ρωμαίων για την κακοδιαχείριση του παρελθόντος (με παρείσδυση μαφιόζικων συμφερόντων) και ζητά από τους κατοίκους της Αιώνιας Πόλης να ξεπεράσουν τους παραδοσιακούς διαχωρισμούς ανάμεσα σε δεξιά και αριστερή παράταξη.

Σε ό,τι αφορά στο Μιλάνο, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα, από τη στιγμή που ο κεντροαριστερός Τζουσέπε Σάλα, στον πρώτο γύρο, είχε λάβει το 41,6% των ψήφων και ο κεντροδεξιός Στέφανο Παρίζι το 40%. O πρώτος αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ενώ ο δεύτερος κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη όλης της κεντροδεξιάς.

Η κεντροαριστερά αναμένεται να καταφέρει να εκλέξει δήμαρχο στην Μπολόνια, ενώ στη Νάπολη, εκτός θεαματικών εκπλήξεων, αναμένεται να κερδίσει και πάλι τη δημαρχία ο ανεξάρτητος, αριστερός υποψήφιος Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, ο οποίος πριν από δυο εβδομάδες εξασφάλισε ποσοστό 42,8%.

Όσο για το Τορίνο, θα πρέπει να εξακριβωθεί αν ο απερχόμενος δήμαρχος Πιέρο Φασίνο, των «Δημοκρατικών», θα μπορέσει να περιορίσει την ανοδική πορεία της υποψήφιας των Πέντε Αστέρων, Kιάρα Απεντίνο. Στον πρώτο γύρο εξασφάλισαν, αντίστοιχα, το 41,8% και το 30,9%.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία της κυβέρνησης και πως αυτό που τον ενδιαφέρει –στην πραγματικότητα– είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τον ερχόμενο Οκτώβριο, για την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών που έχει ήδη εγκρίνει το κοινοβούλιο.

Αν, όμως, όντως στη Ρώμη εκλεγεί δήμαρχος η υποψήφια του κινήματος του Γκρίλο, είναι πολύ πιθανό η αριστερή μειοψηφία του «Δημοκρατικού Κόμματος» να ζητήσει από τον Ρέντσι να αλλάξει πορεία πλεύσης, με αμεσότερη και πιο ουσιαστική επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματα τους.

Σχετικές ειδήσεις