Αποφασισμένος να πάρει κεφάλια παντού ο Ερντογάν, ξανασκέφεται τη θανατική ποινή (vids+pics)

Αποφασισμένος να πάρει κεφάλια παντού ο Ερντογάν, ξανασκέφεται τη θανατική ποινή (vids+pics)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

O Τούρκος πρόεδρος μιλά για εκκαθαρίσεις ακόμα και στα πανεπιστήμια, προκειμένου εξαλειφθεί από παντού το «μικρόβιο» Γκιουλέν - Η απαίτηση των οπαδών του, η απάντησή του και το «καρφί» σε ΗΠΑ

Η επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία στους χώρους της δικαιοσύνης και των ενόπλων δυνάμεων θα συνεχιστεί, όχι μόνο στους δύο αυτούς χώρους, αλλά «σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες» είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που έκανε στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της κηδείας του αδελφού ενός από τους συμβούλους του που έχασε τη ζωή του κατά τα επεισόδια του πραξικοπήματος - Δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Παράλληλα, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν στο οποίο από την πρώτη στιγμή αποδίδει η τουρκική κυβέρνηση και ο ίδιος την απόπειρα πραξικοπήματος. Σχετικά με το χώρο της δικαιοσύνης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσαγωγών. Είναι αυτό αρκετό; Όχι βέβαια». Το ίδιο είπε ο Ερντογάν και για τη διείσδυση του τάγματος του Γκιουλέν στους κόλπους της δικαιοσύνης και τόνισε ότι η εκκαθάριση θα συνεχιστεί σε ολόκληρο το δημόσιο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κύμα προσαγωγών θα αρχίσει και στο χώρο της ασφάλειας, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν εκκαθαρίσεις και στα δημόσια πανεπιστήμια.Το ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο όλοι όσοι προσάγονται, πρόσκεινται πράγματι στον Γκιουλέν, ή είναι γενικά αντιπολιτευόμενοι.

Το δεύτερο σημαντικό σημείο της ομιλίας του Ερντογάν αφορά στο ενδεχόμενο επαναφοράς της ποινής του θανάτου.

Καθώς μιλούσε, το πλήθος άρχισε να φωνάζει «θέλουμε εκτελέσεις», πράγμα που κάνουν εδώ και δυο μέρες οι οπαδοί του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

erdogan3

Ο Ερντογάν είπε τότε πως «στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού, ο οποίος έχει αυτό το δικαίωμα. Τα αιτήματα αυτά συζητούνται και αποφασίζονται στους προβλεπόμενους από το σύνταγμα θεσμούς».

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο την επαναφορά του μέτρου της θανατικής ποινής και ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά «δεν είμαστε εκδικητές. Πρέπει να κινούμαστε με σκέψη και σωστή αξιολόγηση».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο Σουλτάνος, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του στην κηδεία του άνδρα που σκοτώθηκε μαζί με τον γιο του κατά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν σε απευθείας σύνδεση τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, ο οποίος δεν θεωρείται ιδιαίτερα διαχυτικός στις δημόσιες εμφανίσεις του, ξέσπασε σε κλάματα ενώ εκφωνούσε τον επικήδειο λόγο σε ένα τέμενος στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Ενώ το πλήθος φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος) ο Τούρκος πρόεδρος τους απάντησε: «Ο Ερόλ ήταν ένας παλιός μου φίλος».

Λίγο μετά η συγκίνηση τον κατέβαλε και είπε: «Δεν μπορώ πλέον να μιλήσω. Συλλυπητήρια στη χώρα μας» και ξέσπασε σε κλάματα.

Δεν άργησε ωστόσο να καταφερθεί εκ νέου στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγόρησε ως τον υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Ερόλ Ολτσάκ, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν σκοτώθηκε μαζί με τον γιο του ενώ διαδήλωναν εναντίον των πραξικοπηματιών στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ολτσάκ γνωρίστηκε το 1993 με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στάθηκε στο πλευρό του καθ' όλη την πολιτική του καριέρα. Υπήρξαν στενοί συνεργάτες καθώς ήταν επικεφαλής των προεκλογικών εκστρατειών του AKP. Σύμφωνα μάλιστα με τουρκικά ΜΜΕ, εκείνος εμπνεύστηκε το όνομα του κυβερνώντος κόμματος.

O Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους οπαδούς του κόμματος, να κατεβαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες «για μια εβδομάδα ακόμα», ενώ δεσμεύθηκε να συνεχίσει την εξάλειψη από όλους τους κρατικούς θεσμούς του "μικροβίου" που ευθύνεται για την προχθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος – μια αναφορά στον επί μακρόν αντίπαλό του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας στην κηδεία, ο Ερντογάν σημείωσε ακόμα πως η απόπειρα πραξικοπήματος από την "τρομοκρατική οργάνωση", της οποίας ηγείται ο Γκιουλέν, εμποδίστηκε από την εθνική θέληση. Είπε ότι μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν, η οποία, είπε, έχει "διαφθείρει" τις ένοπλες δυνάμεις, συλλαμβάνονται σε όλους τους στρατιωτικούς βαθμούς.

Αφού ξεκαθάρισε, δε, πως τα τουρκικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών θα απευθυνθούν γραπτώς στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δυτικές κυβερνήσεις για να απαιτήσουν την επιστροφή των υποστηρικτών του Γκιουλέν, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν στις δημόσιες πλατείες.

PHOTO GALLERY