ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Σήμερα κρίνεται η συνέχιση ή το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

ΕΕ: Σήμερα κρίνεται η συνέχιση ή το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέδειξαν σήμερα (13/12) τις διαφορές τους όσον αφορά στη στάση που πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι στα πλήγματα που υφίσταται η δημοκρατία στην Τουρκία, με ορισμένες από αυτές να ζητούν «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ένωση και άλλες να τάσσονται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου.

«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος», δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 28 στις Βρυξέλλες, η οποία αναμένεται να καταλήξει σε μια κοινή θέση για το τουρκικό θέμα, υπό τη μορφή «συμπερασμάτων».

Όμως ο Κουρτς επανέλαβε επίσης το αίτημα της Βιέννης να «παγώσουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα. Και «αν δεν καταλήξουμε» στη θέση του Συμβουλίου της ΕΕ «τότε θα μπλοκάρουμε τα συμπεράσματα», τα οποία πρέπει να υιοθετηθούν ομόφωνα, προειδοποίησε.

Το αίτημα της Αυστρίας μοιράζονται και άλλες χώρες, σύμφωνα με τη Βιέννη, που αναφέρεται κυρίως στην Ολλανδία και τη Βουλγαρία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει επίσης μια, μη δεσμευτική, απόφαση με την οποία ζητά το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «δυσανάλογη» καταστολή στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών δεν επιθυμούν ωστόσο να κόψουν όλες τις γέφυρες με την Άγκυρα, η οποία έχει καταστεί αδιαφιλονίκητος εταίρος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και στη διαχείριση της μετανάστευσης.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε κάποιου είδους συνεργασία με την Τουρκία, για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την ανταλλαγή πληροφοριών για τους μαχητές, επίσης για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης», δήλωσε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέρ Ρέιντερς.

«Για την ενταξιακή διαδικασία, είναι αλήθεια πως είναι αδύνατο τώρα να προχωρήσουμε περισσότερο με αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση στην Τουρκία… θα πούμε βέβαια ότι είναι αδύνατο να ανοίξουμε νέα κεφάλαια στην ενταξιακή διαδικασία».

«Πρέπει να διατηρηθεί ο διάλογος, στη βάση της διαφάνειας και της αποφασιστικότητας», συμφώνησε ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, αποκλείοντας ένα επίσημο «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων.

«Όμως δεν είμαστε σε μια κατάσταση που να επιτρέπει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, άρα δεν θα υπάρξει άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Ντεζίρ.

«Δεν έχουν εκπληρωθεί επίσης οι όροι για την απελευθέρωση της βίζας» για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, εκτίμησε.

«Δεν πρέπει να κλείσουμε την πόρτα αυτή τη δύσκολη στιγμή», υποστήριξε επίσης ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ, ο οποίος εκτίμησε ότι πρέπει να σταλεί «ένα σαφές σήμα της ΕΕ» προς τους «τούρκους πολίτες που μοιράζονται τις αξίες μας».

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ξεκίνησαν το 2005, αλλά από τότε προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό. Μέχρι τώρα 16 από τα 35 κεφάλαια έχουν ανοίξει και μόνο ένα έχει κλείσει.

Σχετικές ειδήσεις