Τζέιμς Κόμεϊ: Η ιδέα ότι η έρευνα μας για την Κλίντον επηρέασε τις εκλογές προκαλεί ναυτία

Τζέιμς Κόμεϊ: Η ιδέα ότι η έρευνα μας για την Κλίντον επηρέασε τις εκλογές προκαλεί ναυτία

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ δήλωσε την Τετάρτη (2/5) πως του προκαλεί «τουλάχιστον ναυτία» η ιδέα ότι η εντολή που έδωσε στα τέλη Οκτωβρίου, λίγες μέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές για την επανέναρξη της έρευνας για τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον μπορεί να επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Κόμεϊ, είχε προκαλέσει τις οργισμένες αντιδράσεις των Δημοκρατικών, όταν έστειλε στις 28 Οκτωβρίου μια επιστολή στο αμερικανικό Κογκρέσο, ανακοινώνοντας ότι ανοίγει ξανά τον φάκελο σχετικά με το προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που χρησιμοποιούσε η Χίλαρι Κλίντον ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών το διάστημα μεταξύ 2009 και 2012. Όπως είχε τονίσει, οι έρευνες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών είχαν εντοπίσει νέα μηνύματα που δικαιολογούσαν την επανέναρξη των ερευνών.

Μία εβδομάδα αργότερα ο διευθυντής του FBI ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν την άσκηση δίωξης σε βάρος της Κλίντον. Όπως τονίζουν όμως οι Δημοκρατικοί, η ζημιά σε πολιτικό επίπεδο είχε ήδη γίνει.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας εξήγησε σήμερα, κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, ότι είχε βρεθεί αντιμέτωπος με το εξής δίλημμα: Είτε να αποκρύψει τα νέα στοιχεία μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου ή να ενημερώσει τους βουλευτές.

«Η απόφαση που έλαβα για να μιλήσω δεν ήταν πραγματικά καλή. Απέμεναν έντεκα μέρες πριν τις εκλογές. Αλλά το να μην μιλήσω για αυτό, θα αποτελούσε μια πράξη συγκάλυψης κατά την άποψή μου», τόνισε ο Κόμεϊ. «Η απόκρυψη θα ήταν καταστροφική», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ιδέα ότι θα επηρεάζαμε τις εκλογές μου προκαλεί τουλάχιστον ναυτία, αλλά ειλικρινά δεν θα άλλαζα την απόφασή μου», δήλωσε ο διευθυντής του FBI.

Την Τρίτη, η πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών κατηγόρησε τον Κόμεϊ, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ιστότοπο WikiLeaks ότι της έκλεψαν την σχεδόν σίγουρη εκλογική της νίκη.

«Εάν οι εκλογές είχαν διεξαχθεί στις 27 Οκτωβρίου, θα ήμουν η πρόεδρός σας», δήλωσε η Κλίντον.

«Καθόλη την διάρκεια της καριέρας μου, ακολουθούσα την παράδοση ότι αν μπορείς να αποφύγεις οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών, να την αποφύγεις», υποστήριξε ο Κόμεϊ.

Αλλά «ακόμη και εκ των υστέρων (. . .) θα έπαιρνα την ίδια απόφαση», κατέληξε ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών.