ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνικές υποκλοπές καταγγέλλει η Le Monde

Τηλεφωνικές υποκλοπές καταγγέλλει η Le Monde
Η υπόθεση Μπετανκούρ επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την κλήση των επικεφαλής της γαλλικής αστυνομίας...

Η υπόθεση Μπετανκούρ επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την κλήση των επικεφαλής της γαλλικής αστυνομίας και της υπηρεσίας αντικατασκοπείας από το δικαστή που ερευνά την καταγγελία της εφημερίδας «Λε Μοντ» (Le Monde) για τηλεφωνικές υποκλοπές.

Ο γενικός διευθυντής της εθνικής αστυνομίας, Φρεντερίκ Πεσνάρ και ο κεντρικός διευθυντής της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών (DCRI) Μπερνάρ Σκαρσινί θα καταθέσουν στον ανακριτή για την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του δημοσιογράφου Ζεράρ Νταβέ.

Οι καταθέσεις θα δοθούν στα μέσα Οκτωβρίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή.

Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται αν οι δύο άνδρες θα καταθέσουν ως απλοί μάρτυρες ή αν κινδυνεύουν να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Στόχος της υποκλοπής ήταν να προσδιοριστεί η ταυτότητα της πηγής της εφημερίδας στην υπόθεση Μπετανκούρ, το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η κληρονόμος της εταιρείας καλλυντικών L'Oreal και το οποίο θα μπορούσε να αποδειχτεί «ενοχλητικό» για την κυβέρνηση Σαρκοζί.

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε ως μια οικογενειακή διαμάχη μεταξύ της Λιλιάν Μπετανκούρ και του γιου της. Πολύ σύντομα όμως εξελίχθηκε σε πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που στοίχισε στον υπουργό Εργασίας, Ερίκ Βερτ, τη θέση του στα τέλη του 2010.