ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο Μακρόν επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί το Ιράν

Γαλλία: Ο Μακρόν επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί το Ιράν

Ο πρόεδρος της «Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής (15/10) ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το Ιράν «την κατάλληλη στιγμή», επαναλαμβάνοντας τη «διαφωνία» του με τον Αμερικανό ηγέτη Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στο Ιράν από το 1976.

«Θα πάω, την κατάλληλη στιγμή, για να κάνω αυτόν τον απαιτητικό διάλογο με το Ιράν», απάντησε ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση, όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του προέδρου του Ιράν, Χασάν Ροχανί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «θέλει να σκληρύνει την κατάσταση με το Ιράν, αυτό δήλωσε την Παρασκευή. Εγώ του εξήγησα ότι κατά την άποψή μου αυτή είναι μια κακή μέθοδος», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ας δούμε το θέμα της (Βόρειας) Κορέας: διακόψαμε κάθε διαπραγμάτευση με την Κορέα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ξυπνήσαμε λίγα χρόνια μετά με μια Κορέα έτοιμη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», εξήγησε.

Ο Τραμπ αρνήθηκε την Παρασκευή να επιβεβαιώσει ότι το Ιράν τηρεί την ιστορική συμφωνία του 2015 και έστειλε το θέμα στο Κογκρέσο που έχει το δικαίωμα να επιβάλει και πάλι κυρώσεις στην Τεχεράνη, αν το κρίνει σκόπιμο, μέσα στις επόμενες 60 ημέρες.

«Μπορεί να έχουμε διαφωνίες αλλά αυτές δεν θα πρέπει να οδηγούν σε ακυρώσεις» των συμφωνιών, συνέχισε ο Μακρόν, αποκαλύπτοντας ότι έχει κάνει μια πρόταση στον Τραμπ για το Ιράν. «Του είπα: ας διεξάγουμε από κοινού έναν απαιτητικό διάλογο, ας συνεχίσουμε τον έλεγχο. Αλλά να είμαστε πολύ πιο απαιτητικοί με το Ιράν όσον αφορά τη βαλλιστική δραστηριότητά του, τους πυραύλους που εκτοξεύει, οι οποίοι δεν είναι πυρηνικοί, και όσον αφορά τη δράση του στην περιοχή».

Ο Μακρόν θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο, η οποία έχει αναλάβει να ελέγχει αν το Ιράν συμμορφώνεται με τη συμφωνία.

Σχετικές ειδήσεις