ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Χιλιάδες εχθροί του Ερντογάν «σαπίζουν» στις φυλακές υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης

Τουρκία: Χιλιάδες εχθροί του Ερντογάν «σαπίζουν» στις φυλακές υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης

Οι συνήγοροι του τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά ζήτησαν σήμερα την απελευθέρωσή του, έναν χρόνο ακριβώς αφότου τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στηνΤουρκία.

«Έναν χρόνο αφότου τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση, εξακολουθεί να μην υπάρχει κατηγορητήριο», δήλωσε ο δικηγόρος Ιλκάν Κογιουντσού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη. «Συνεχίζουμε να ζητούμε την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά».

4840e44f92e4023d2e8e1bb1f3adcaf1 XL

Ο Καβαλά, ένας μαικήνας που χαίρει σεβασμού στους κύκλους των διανοουμένων στην Τουρκία και το εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Γαλλία, συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου 2017 και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση την 1η Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

Φυλακισμένος στη φυλακή της Σηλυβρίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, είναι ύποπτος ότι αποπειράθηκε να «αλλάξει τη συνταγματική τάξη» και να «ανατρέψει την κυβέρνηση» με «την ισχύ ή τη βία».

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, οι αρχές τον υποπτεύονται ότι συνδέεται με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και ότι είχε «χρηματοδοτήσει» τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 στη διάρκεια του «κινήματος Γκεζί».

budur 510 Kopya

«Θέλω να ξαναβρώ την ελευθερία μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου το συντομότερο δυνατόν», δηλώνει ο Καβαλά σε γραπτό μήνυμά του από τη φυλακή, το οποίο αναγνώσθηκε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου. Υπογραμμίζει πως δεν έχει «καμιά σχέση» μ' αυτές τις κατηγορίες.

Οι δικηγόροι του κατήγγειλαν σήμερα τη βραδύτητα της διαδικασίας και το γεγονός ότι δεν έχουν πρόσβαση στον φάκελο της υπόθεσης.
«Είμαστε σαν τον Δον Κιχώτη που αντιμετωπίζει τους ανεμόμυλους. Δεν γνωρίζουμε τι έχουμε απέναντί μας», κατήγγειλε σήμερα ο Κιοκσάλ Μπαϊρακτάρ, ένας νομικός που συμβουλεύει τον Καβαλά.

«Όμως πίσω απ' όλο αυτό, υπάρχει μια συγκεκριμένη πραγματικότητα: αυτή ενός ανθρώπου, ενός διανοουμένου που εδώ και έναν χρόνο είναι κλεισμένος σε τέσσερις τοίχους», πρόσθεσε.

Ο Καβαλά, ο οποίος γεννήθηκε το 1957 στο Παρίσι, είναι ο συνιδρυτής ενός από τους μεγαλύτερους τουρκικούς εκδοτικούς οίκους, του Iletisim Yayinlari, και πρόεδρος μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία εργάζεται για να ξεπεραστούν οι διαφορές στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας μέσω του πολιτισμού και των τεχνών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Καβαλά, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, είναι ένα από τα περισσότερα από 55.000 πρόσωπα που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των διώξεων που άρχισαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.