Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το Παρίσι «αμπαλάρει» την Αψίδα του Θριάμβου τιμής ένεκεν στον καλλιτέχνη Christo (βίντεο)

Νατάσα Παυλοπούλου Νατάσα Παυλοπούλου

Η επιβλητική Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι καλύπτεται με γυαλιστερό ύφασμα, για το μεταθανάτιο έργο του Christo, του διάσημου εικαστικού που μαζί με τη σύζυγό του, Ζαν-Κλοντ υπήρξαν ένα από τα πιο προβεβλημένα ζευγάρια της σύγχρονης τέχνης.

«Μάρτυρας» σε παρελάσεις και διαδηλώσεις η Αψίδα του Θριάμβου συγκεντρώνει ορδές τουριστών και αποτελεί έναν από τους βασικότερους πόλους έλξης της «Πόλης του Φωτός». Ποτέ άλλοτε όμως το διάσημο μνημείο στο Παρίσι δεν είχε τυλιχθεί με…ασημί και μπλε ανακυκλώσιμο ύφασμα πολυπροπυλενίου.

Το όραμα του Christo υλοποιείται στην Αψίδα του ΘριάμβουΑ.Ρ

Οι εργάτες ανέβηκαν σήμερα στην ύψους 50 μέτρων Αψίδα και άρχισαν να ξεδιπλώνουν το 25.000 τετραγωνικών μέτρων ύφασμα. Το «L’Arc de Triomphe, Wrapped» είναι έργο που οραματίστηκε ο Christo και η σύζυγός του τη δεκαετία του ‘60, όταν νοίκιαζαν ένα μικρό δωμάτιο κοντά στη Champs-Elysees.

Η Ζαν Κλοντ έφυγε από τη ζωή το 2009 και ο Christo το 2020 παρ’όλα αυτά όμως το όραμά τους υλοποιήθηκε και μάλιστα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχαν οι ίδιοι οραματιστεί.

Ο τελευταίος είχε αφήσει λεπτομερή σκίτσα και οδηγίες για το έργο, την υλοποίηση του οποίου επιβλέπει ο ανιψιός του, Βλαντιμίρ Γιαβάτσεφ. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από την πώληση έργων, μελετών και σχεδίων του καλλιτέχνη.

Γερανοί στην Αψίδα του ΘριάμβουΑ.Ρ

Οι επισκέπτες της Αψίδας του Θριάμβου κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου, θα μπορούν να αγγίξουν το ύφασμα, ενώ όσοι ανεβαίνουν στην κορυφή θα μπορούν να το πατήσουν όταν φτάσουν στη βεράντα του τελευταίου ορόφου, όπως ήθελαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες.

Γεννημένος στη Βουλγαρία το 1935, ο Christo Vladimirov Javacheff συνάντησε την Jeanne-Claude Denat de Guillebon, γεννημένη στο Μαρόκο την ίδια ακριβώς μέρα με εκείνον, στο Παρίσι το 1958.

Οι καλλιτέχνες ήταν γνωστοί για τις περίτεχνες, προσωρινές δημιουργίες τους που περιελάμβαναν το «ντύσιμο» γνωστών δημόσιων χώρων με ύφασμα, όπως το κτήριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνου και η γέφυρα Pont Neuf του Παρισιού, και τη δημιουργία γιγάντιων ειδικών εγκαταστάσεων, όπως μια σειρά 7.503 πυλών στο Central Park της Νέας Υόρκης. και το «Running Fence» 39 χιλιομέτρων στην Καλιφόρνια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στη Νίκαια: 58χρονος έριξε οξύ στην πεθερά του - Με ψυχολογικά προβλήματα ο δράστης

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χυδαίο μήνυμα που έστειλε σε θύμα του - Πώς του στοίχισε την αποφυλάκισή του

Ταγίπ Ερντογάν: Σοβαρή η κατάστασή του! Η μάχη με τον καρκίνο, η επιληψία και το αυτοάνοσο