Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Mπαγκλαντές: Έρευνες για την πυρκαγιά στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό του κόσμου

Newsbomb

Μια τεράστια πυρκαγιά έχει καταστρέψει μέρος ενός καταυλισμού προσφύγων Ροχίνγκια στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές

Οι αρχές του Μπαγκλαντές διερευνούν την αιτία μιας τεράστιας πυρκαγιάς σε έναν καταυλισμό προσφύγων Ροχίνγκια που έχει αφήσει 12.000 άτομα χωρίς καταφύγιο. Δεν έχουν αναφερθεί απώλειες, αλλά η πυρκαγιά κατέστρεψε 2.000 καταφύγια αφού εξαπλώθηκε γρήγορα μέσω κυλίνδρων αερίου στις κουζίνες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η αστυνομία ερευνά εάν η πυρκαγιά ήταν πράξη σαμποτάζ. Ένας άνθρωπος έχει συλληφθεί, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο καταυλισμός πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στον κόσμο. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του, οι πρόσφυγες Ροχίνγκια, είχαν εγκαταλείψει τη γειτονική Μιανμάρ, υπό φόβο διώξεων. Σήμερα (6/3) εκατοντάδες επέστρεψαν στην περιοχή Cox's Bazaar για να δουν τι θα μπορούσαν να διασώσουν από τα ερείπια.

Η πυρκαγιά είχε ξεκινήσει περίπου στις 14:45 τοπική ώρα την Κυριακή (5/3) και γρήγορα κατέστρεψε τα καταφύγια από μπαμπού και μουσαμάδες, δήλωσε αξιωματούχος. «Περίπου 2.000 καταφύγια έχουν καεί, αφήνοντας περίπου 12.000 εκτοπισμένους από τα Μιανμάρ χωρίς τόπο να μείνουν» δήλωσε ο Mijanur Rahman, Επίτροπος Προσφύγων του Μπαγκλαντές.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο εντός τριών ωρών, αλλά τουλάχιστον 35 τζαμιά και 21 κέντρα μάθησης για τους πρόσφυγες καταστράφηκαν επίσης, πρόσθεσε. Οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου δείχνουν την έκταση της καταστροφής.

Ο Hrusikesh Harichandan, από τη Διεθνή Ομοσπονδία Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς ημισελήνου, δήλωσε στο BBC ότι υπήρξαν «μαζικές ζημιές» στο στρατόπεδο. Είπε ότι οι βασικές υπηρεσίες όπως τα κέντρα ύδρευσης και οι εγκαταστάσεις τεστ είχαν επίσης επηρεαστεί.

Το στρατόπεδο προσφύγων στεγάζει ανθρώπους που έφυγαν από τη Μιανμάρ μετά από στρατιωτική καταστολή εναντίον της εθνοτικής μειονότητας των Ροχίνγκια. Μουσουλμάνοι στη βουδιστική κατά κύριο λόγο Μανμάρ, αντιμετώπισαν διωγμούς εδω και γενιές.

Η τελευταία έξοδος των Ροχίνγκια που δραπέτευσαν στο Μπαγκλαντές ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017, αφού ο στρατός της Μιανμάρ προχώρησε σε βίαια αντίποινα όταν μια ομάδα εξεγερμένων Ροχίνγκια ξεκίνησε επιθέσεις σε διάφορες αστυνομικές θέσεις.