ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Aύξηση σε ποινές φυλάκισης και πρόστιμα για ΦΠΑ

Κύπρος: Aύξηση σε ποινές φυλάκισης και πρόστιμα για ΦΠΑ
Πρόκειται για αδικήματα τα οποία ενέχουν μεγάλη σημασία για το δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Το Εφετείο αύξησε τις ποινές φυλάκισης και προστίμου που επιβλήθηκαν σε μια γνωστή κατασκευαστική εταιρεία και σε ένα πρόσωπο, γιατί δεν είχε καταβάλει τον ΦΠΑ για σειρά ετών.

 

Αρχικά το πρωτόδικο Δικαστήριο, επέβαλε στην εταιρεία χρηματικές ποινές με μέγιστη αυτή των €5.000. Στον ένα από τους διευθυντές της είχαν επιβληθεί συντρέχουσες ποινές φυλάκισης σε τρεις κατηγορίες, η μεγαλύτερη εκ των οποίων ήταν 5 μηνών.

Η εταιρεία και ο διευθυντής της, κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας κρίθηκαν ένοχοι σε τρεις κατηγορίες για παράλειψη εμπρόθεσμης καταβολής ΦΠΑ, που βεβαιώθηκε ως οφειλόμενος φόρος και γνωστοποιήθηκε σε αυτούς με σχετικές ειδοποιήσεις, στη βάση των άρθρων 46(11), 49(2)(8), 48 και 57 του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου του 2000 (στο εξής «ο Νόμος») και των σχετικών κανονισμών.

Κρίθηκαν ένοχοι επίσης σε ανάλογες κατηγορίες για παράλειψη καταβολής πρόσθετου φόρου, χρηματικών επιβαρύνσεων και τόκου, που επιβλήθηκαν λόγω παράλειψης καταβολής των ποσών που αναφέρονται στις κατηγορίες 1, 5 και 6 αντίστοιχα, στη βάση των άρθρων 35(1)(3)(4), 46(10Α), 46(11), 49(8), 20(1) και 57 του πιο πάνω Νόμου.

Τα εν λόγω αδικήματα διαπράχθηκαν σε διάφορες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια του 2011, του 2014 και του 2015. Ο οφειλόμενος ΦΠΑ που βεβαιώθηκε, αφορά στις φορολογικές περιόδους μεταξύ 1ης Φεβρουάριου 2003 και 30ής Νοεμβρίου 2009 και μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2009 και 30ής Νοεμβρίου 2011. Επιβάλλοντας συντρέχουσες ποινές φυλάκισης στον εφεσίβλητο, το πρωτόδικο Δικαστήριο, όπως ρητά αναφέρει στην απόφασή του, είχε υπόψη την αρχή της συνολικότητας και αναλογικότητας της ποινής.

Ο Έφορος Φορολογίας καταχώρησε έφεση θεωρώντας τις ποινές ως ανεπαρκείς. Κατά τον Έφορο, το πρωτόδικο Δικαστήριο δεν απέδωσε τη δέουσα βαρύτητα στη σοβαρότητα του αδικήματος, στα γεγονότα της υπόθεσης και στο ύψος του οφειλόμενου ποσού, το οποίο ανερχόταν σε €4.629.397 και έδωσε υπέρμετρη βαρύτητα στους μετριαστικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα οι ποινές που επιβλήθηκαν να μην μπορούν να χαρακτηριστούν ως επαρκείς και αποτρεπτικού χαρακτήρα. Πρόκειται δε για αδικήματα τα οποία ενέχουν μεγάλη σημασία για το δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο, αλλά και λόγω της συχνότητας με την οποία διαπράττονται.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αφού άκουσε τις δύο πλευρές αύξησε την ποινή φυλάκισης στον εκ των διευθυντών από πέντε σε 12 μήνες και το πρόστιμο από €5.000 σε €8.500 σε τρεις κατηγορίες, δηλαδή σε €25.500.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ