ΚΥΠΡΟΣ

Moody's: Αναθεώρηση για υποβάθμιση 3 κυπριακών τραπεζών

Moody's: Αναθεώρηση για υποβάθμιση 3 κυπριακών τραπεζών

Σε αναθεώρηση για υποβάθμιση έθεσε την αξιολόγηση του μη εξασφαλισμένου χρέους και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών, Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Investors Service.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s η αβεβαιότητα δημιουργεί αμφιβολίες στο κατά πόσον ο οίκος θα είναι σε θέση να διατηρήσει τη θέση του για αυξημένη πιθανότητα στήριξης, η οποία, με τη σειρά της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των σημερινών αξιολογήσεων, οι οποίες είναι κατά δύο βαθμίδες υψηλότερα καθώς ενσωματώνουν την πιθανότητα εξωτερικής στήριξης.

Ο οίκος αξιολογεί σήμερα το μη εξασφαλισμένο χρέος (senior unsecured debt) και τις καταθέσεις των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής στην κατηγορία Caa1 και τις καταθέσεις της Ελληνικής Τράπεζας στην κατηγορία Β3.

Κατά την άποψη των Moody’s, οι κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες και θα απαιτηθεί ουσιαστική στήριξη από το κράτος.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η αναθεώρηση της αξιολόγησης του χρέους και των καταθέσεων των τραπεζών, που σήμερα ενσωματώνουν μια αυξημένη αξιολόγηση κατά δύο βαθμίδες, λόγω της άποψης των Moody για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) μέσω της κυπριακής κυβέρνησης, οδηγείται από την αναθεώρηση από τον οίκο της αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων της Κύπρου, στις 16 Νοεμβρίου του 2012.

Μεταξύ άλλων παραγόντων, η αναθεώρηση των αξιολογήσεων των κρατικών ομολόγων αντανακλά την καθυστέρηση και την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις των κυπριακών αρχών με την Τρόικα για διασφάλιση ενός προγράμματος στήριξης, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.