ΚΥΠΡΟΣ

Κατά της Ελλάδος στρέφεται η διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας

Κατά της Ελλάδος στρέφεται η διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας

Την ισότιμη μεταχείριση της με τα άλλα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ζητεί η διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας, με τελικό στόχο τη συμμετοχή του τμήματος της Λαϊκής που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στην ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η τράπεζα εξέδωσε σχετική ειδοποίηση διαφοράς προς την Ελληνική Κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως, αν η διαφορά δεν επιλυθεί με φιλικό τρόπο, η Λαϊκή θα κινηθεί περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση.

Η τράπεζα ανακοίνωσε της Πέμπτη ότι ο νομικός οίκος Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom (UK) LLP, που ενεργεί εκ μέρους της, έχει ετοιμάσει και καταθέσει στις 21 Νοεμβρίου 2012, ειδοποίηση Διαφοράς (Notice of Dispute) προς την Ελληνική Κυβέρνηση, βάσει των προνοιών της Διακρατικής Συμφωνίας της 30 Μαρτίου 1992, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων.

Στη βάση των προνοιών της Διακρατικής Συμφωνίας, η τράπεζα επιζητεί ισότιμη μεταχείριση σε σχέση με άλλα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και συναφείς θεραπείες.

Η τράπεζα εκτιμά ότι η δυνατότητα πρόσβασης της στους διαθέσιμους μηχανισμούς υποστήριξης της ρευστότητας και κεφαλαιουχικής ενίσχυσης των Ελληνικών Τραπεζών, θα συμβάλει ουσιαστικά στις σημαντικές προσπάθειες της για αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που προκλήθηκαν από τις εργασίες της στον ελλαδικό χώρο.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Σύμβαση προνοεί ότι κάθε διαφορά μεταξύ Συμβαλλόμενου Κράτους και επενδυτή στην επικράτεια του, ο οποίος προέρχεται από το άλλο Συμβαλλόμενο Κράτος, σχετική με την επένδυση, επιλύεται από τα ενδιαφερόμενα μέρη φιλικά. Αν η διαφορά δεν επιλυθεί, η Τράπεζα προτίθεται να ζητήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας διαιτησίας στο International Centre for the Settlement of Investment Disputes (ICSID) που εδρεύει στη Washington, DC (H.Π.Α) σύμφωνα με τις πρόνοιες της Σύμβασης.

Η Τράπεζα επισημαίνει ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τις Ελληνικές Αρχές για την ταχεία επίλυση της διαφοράς.

πηγη ΣΙΓΜΑ