ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Συνεδριάζει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Κύπρος: Συνεδριάζει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου μελετά τα αποτελέσματα της οδυνηρής απόφασης από το Eurogroup -Τεταμένο το κλίμα ενώ ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό

Του Βελισσάριου Δραγάτση

Τη μήνη των Κυπρίων και των Ελλαδιτών προκαλεί η απαράδεκτη απόφαση του Eurogroup εις βάρος της Κύπρου με την επώδυνη αφαίμαξη χρημάτων από τις λαϊκές καταθέσεις.

Πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για να εκφράσουν τη δυσφορία τους για την ψυχρολουσία που έζησαν από το πρωί με τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ΑΤΜ) των τραπεζών να μη δίνουν χρήματα και με την παράνομη παρακράτηση φόρου από τις καταθέσεις χωρίς προειδοποίηση. Οι διαμαρτυρόμενοι φωνάζουν συνθήματα κατά του Μνημονίου και της αντιλαϊκής πολιτικής στην οποία σύρεται η κυβέρνηση του κ. Νίκου Αναστασιάδη για να ικανοποιηθούν οι ορέξεις της γερμανικής ηγεμονίας που θέλει να υποτάξει όλες τις χώρες της Ε.Ε. με οικονομικά μέσα.

Έξω από το Προεδρικό Μέγαρο συγκεντρώθηκαν γύρω στους 150 πολίτες, οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα όπως «ο λαός δεν χρωστά, δεν πληρώνει, δεν πουλά» και «Δική τους η κρίση – ξεσηκωμός η λύση». Οι διαμαρτυρόμενοι έχουν καταλάβει και μέρος του δρόμου με αποτέλεσμα να έχει αποκοπεί η κυκλοφορία οχημάτων, ενώ στο χώρο της διαμαρτυρίας βρίσκεται και αστυνομική δύναμη.

Η σύσκεψη των αρχηγών

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του κ. Νίκου Αναστασιάδη άρχισε με μικρή καθυστέρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος αναμένεται να προβεί σε πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα και συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες και να προσπαθήσει να υπάρξει συλλογική διαχείριση της κατάστασης.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν επίσης ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Σπύρος Σταυρινάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσσος Μητσόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ εκπροσωπούν αντίστοιχα οι κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού. Το ΔΗΚΟ εκπροσωπεί ο πρόεδρος του κ. Μάριος Καρογιάν, από την ΕΔΕΚ παρίσταται στη σύσκεψη ο αναπληρωτής πρόεδρος κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, από το ΕΥΡΩΚΟ ο πρόεδρος του κ. Δημήτρης Συλλούρης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας κ. Άδωνις Γιάγκου.

Τεταμένο το κλίμα

Η σύσκεψη γίνεται σε τεταμένο κλίμα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντεγκλήσεις, εντάσεις, όξυνση και πολιτική κριτική για τις δεσμεύσεις που δεν τήρησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης αλλά και για τις κόκκινες γραμμές, τις οποίες δεν όρισε πριν προσέλθει στη σύνοδο κορυφής.

Διαβάστε επίσης:

Οι δεσμεύσεις που δεν τήρησε ο Αναστασιάδης (VIDEO)

Ποδαρικό με υποχωρήσεις και υποκλίσεις ο Αναστασιάδης

Κύπρος: Το απαγορευμένο σποτ του Λιλλήκα επιβεβαιώθηκε (βίντεο)

Κύπρος-Eurogroup: Βάζουν χέρι στις καταθέσεις!

«Έχασε» την... πτήση υπό τον φόβο επεισοδίων ο Αναστασιάδης

Κύπρος: Έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών