ΚΥΠΡΟΣ

Επιστρέφονται σήμερα τα ερωτηματολόγια για το Δ.Σ. της Τρ. Κύπρου

Επιστρέφονται σήμερα τα ερωτηματολόγια για το Δ.Σ. της Τρ. Κύπρου

Λήγει σήμερα το χρονικό περιθώριο για να αποστείλουν συμπληρωμένο το 19σελιδο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της καταλληλότητας τους τα 20 άτομα που έχουν επιλεγεί από Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα για να αποτελέσουν τους υποψήφιους για διορισμό στο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Τράπεζας Κύπρου.

Τα ερωτηματολόγια θα πρέπει να αποσταλούν σήμερα στην Κεντρική Τράπεζα, ενώ το Σάββατο έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη για να τρέξουν τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για το προσωρινό ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Από τους 20 υποψηφίους, οι 14 είναι επιλογή του Υπουργείου Οικονομικών και οι έξι της Κεντρικής Τράπεζας. Το προηγούμενο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου αποτελείτο από 18 μέλη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης έχει δηλώσει πως πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν ηγεσία στην Τράπεζα Κύπρου και ότι ο διορισμός μελών στο ΔΣ είναι εκ των ων ουκ άνευ έτσι ώστε η συστημική τράπεζα της Κύπρου να μπει σε τροχιά που να μπορεί να αποδώσει για το καλό του τόπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, πέρα από τα προσωπικού χαρακτήρα στοιχεία και τα ακαδημαϊκά προσόντα των υποψηφίων, που ζητούνται στο ερωτηματολόγιο, οι 20 υποψήφιοι Σύμβουλοι της Τράπεζας Κύπρου καλούνται να απαντήσουν σε σειρά κριτηρίων ανεξαρτησίας, που να αποδεικνύουν ότι δεν είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την Τράπεζα Κύπρου, αλλά και να περιγράψουν πως αντιλαμβάνονται την συνεισφορά τους προς την Τράπεζα.

Καλούνται επίσης να δηλώσουν κατά πόσο έχουν χορηγηθεί από την Τράπεζα δάνεια ή άλλες διευκολύνσεις προς στους ίδιους ή προς συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα αλλά και να αναφέρουν πληροφορίες για τις εταιρείες στις οποίες κατέχουν πέραν του 10% στο μετοχικό τους κεφάλαιο ή για τις οποίες ενεργούν ως Σύμβουλοι και στις οποίες έχουν χορηγηθεί δάνεια από την τράπεζα Κύπρου.

Τα άτομα που θα διοριστούν ως Σύμβουλοι θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσια δήλωση στην τράπεζα, με την οποία να επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν επέλθει ουσιαστικές μεταβολές στις πληροφορίες που περιέχονται στο ερωτηματολόγιο.

Το ερωτηματολόγιο αποτελεί μέρος της νέας διαδικασίας διορισμού προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, η οποία καθορίζεται από το Μνημόνιο Συναντίληψης.