ΚΥΠΡΟΣ

Στυλιανίδης: Αύξηση στο 95% της συγχρηματοδότησης έργων από την Ε.Ε.

Στυλιανίδης: Αύξηση στο 95% της συγχρηματοδότησης έργων από την Ε.Ε.

Σημαντική και συμβολική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης την κοινή συνάντηση που θα έχουν στις 27 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου με το Κολλέγιο των Επιτρόπων.

«Η συνάντηση θα αποδείξει την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κύπρο,» είπε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι θα δοθεί η ευκαιρία να υποβληθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις και να γίνουν συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο, για να διαπιστωθεί κατά πόσον μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του μνημονίου, ώστε να βοηθηθεί η κυπριακή οικονομία.

Επίσης δήλωσε ότι υπήρξαν σημαντικά αποτελέσματα αναφορικά με την στήριξη της οποίας θα τύχει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση στο 95% της συγχρηματοδότησης έργων από την ΕΕ.

Για το Κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι γίνεται κατανοητή η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι χρειάζεται να δοθεί νέα δυναμική στην διαδικασία των συνομιλιών, ώστε να έχει προοπτικές επιτυχίας.

«Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό με την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με επίκεντρο το ζήτημα της Αμμοχώστου. Η θέση αυτή βρίσκεται πλέον στην ατζέντα των συζητήσεων και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι μπορεί να γίνει παράλληλα με την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας,» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ακόμα ότι θετικά αντικρίζεται και η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην διαδικασία των συνομιλιών.

Το θέμα, είπε, αφέθηκε να ξανασυζητηθεί με την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ουδείς ασκεί πιέσεις για επίσπευση του χρόνου επανέναρξης των συνομιλιών, δεδομένου ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι η νέα προσπάθεια δεν πρέπει να είναι όπως αντίστοιχες του παρελθόντος.