ΚΥΠΡΟΣ

Ομήρου: Η επίσκεψη Ναμί στον Λευκό Οίκο έπρεπε να σημάνει συναγερμό

Ομήρου: Η επίσκεψη Ναμί στον Λευκό Οίκο έπρεπε να σημάνει συναγερμό

Την ανησυχία του για τις αρνητικές εξελίξεις που αναβαθμίζουν το ψευδοκράτους, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Ομήρου είπε αρχικά ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία απολύτως μετακίνηση από τις πάγιες γνώστες αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις και εξέφρασε την άποψη, ότι θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί η πρόταση της ΕΔΕΚ για τη διαμόρφωση μιας καινούριας εθνικής στρατηγικής.

Ο κ. Ομήρου, αφού ανέφερε ότι η θέση της ΕΔΕΚ επί του κοινού ανακοινωθέντος είναι πολύ καλά γνωστή, είπε ότι έχει επισημάνει κατά τη συνεδρία τους κινδύνους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. «Δυστυχώς, πρέπει να επισημάνουμε κάποιες εξελίξεις που κάθε άλλο μπορούν να θεωρηθούν ως εθνικές, το αντίθετο. Η συνάντηση του κ. Ναμί με ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου στην παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο είναι ένα γεγονός που θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό στις διπλωματικές μας υπηρεσίες, και θα πρέπει να γίνει αυστηρότατο διάβημα. Αυτό σημαίνει αναβάθμιση του ψευδοκράτους, και δυστυχώς, είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα και των λεγομένων χιαστί συναντήσεων», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε στη συνέχεια ότι με τον ίδιο τρόπο οι Τούρκοι ερμηνεύουν και εκμεταλλεύονται το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Δημιουργήθηκε μια εικόνα εφορίας, ότι πάμε για λύση, ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται λογικά και με σωφροσύνη για να υπάρξει λύση του Κυπριακού και βλέπουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παραβιάζει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το 2005 που ορίζουν ότι για να εξελιχθεί ο ενταξιακός διάλογος Τουρκίας-ΕΕ θα πρέπει να πληρώσει ορισμένες υποχρεώσεις, αυτές που ονομάζονται Κυπρογενείς», είπε.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε επίσης στις κλιμακούμενες προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, λέγοντας πως δεν είναι ζήτημα ελεύθερης ναυσιπλοΐας, αλλά πρόκειται περί παρανομίας με τις ερευνητικές εργασίες που διεξάγει το σκάφος αυτός. «Εκείνοι που έδωσαν υποσχέσεις ή ανέλαβαν δεσμεύσεις –τρίτοι εννοώ- ότι θα παρενέβαιναν προς την πλευρά της Τουρκίας, όχι μόνο δεν το έχουν πράξει αλλά λυπούμαι να πω ότι ενθαρρύνουν την Τουρκία σε αυτού του είδους τις προκλητικές ενέργειες ή και στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους», κατέληξε.

ΠΗΓΗ sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

Ο Λευκός Οίκος κάνει λόγο για δύο «κοινότητες» στην Κύπρο