ΚΥΠΡΟΣ

Χριστοδουλίδης: Δεν υπάρχει εναλλακτική για την Κύπρο από την ΕE

Χριστοδουλίδης: Δεν υπάρχει εναλλακτική για την Κύπρο από την ΕE

Η σημερινή κρίση στην Κύπρο, που συνδέεται και με την οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη και τους πολίτες της, ανέδειξε περαιτέρω κάποιες σημαντικές αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, λέγοντας ότι η ΕΕ είναι μια ατελής ακόμα ένωση γιατί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία χωρίς σαφώς καθορισμένο τέλος.

Σε χαιρετισμό στην παρουσίαση έκδοσης της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, με τίτλο «Η ΕΕ στο σύγχρονο κόσμο: Δημιουργία-Εξέλιξη-Προοπτική», ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι το δημοκρατικό έλλειμμα, μια από τις βασικές αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί μια πρόκληση για τους θεσμούς, τα κράτη μέλη της Ένωσης και πάνω από όλα για τον ευρωπαϊκό λαό. Στο πλαίσιο της αναθεωρημένης Συνθήκης, της Συνθήκης της Λισαβόνας, πρόσθεσε, καταβλήθηκαν προσπάθειες, όχι σε βαθμό ικανοποιητικό, για αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Αποδείχθηκε, συνέχισε, ότι η ΕΕ δεν είχε το κατάλληλο πλαίσιο για αποτελεσματικό χειρισμό της οικονομικής κρίσης ούτε τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιδράσει επαρκώς, συλλογικά, προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της επίλυσης των σοβαρότατων προβλημάτων των κρατών μελών και των πολιτών της. "Ως αποτέλεσμα τα κράτη μέλη αντέδρασαν αποσπασματικά και πολλές φορές διχασμένα, με γνώμονα το εθνικό και όχι το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και η κρίση δεν αντιμετωπίστηκε συλλογικά. Είναι για αυτόν τον λόγο που στο πλαίσιο της διαδικασίας εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα πρέπει να διασφαλιστεί και μια πραγματικά ισχυρή οικονομική ένωση".

Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους σταθμούς στην σύγχρονη ιστορία μας, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την άποψη ότι παρά την απογοήτευση που έχει δημιουργήσει η πρόσφατη αντιμετώπιση της Κύπρου από την ΕΕ σε σχέση με την οικονομική κρίση στην Κύπρο, "δεν υπάρχει εναλλακτική οδός από την ΕΕ, ειδικά για μικρά κράτη όπως η ΚΔ, η οποία έχει μάλιστα να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Είμαστε σαφώς πιο αποτελεσματικοί δίνοντας μάχες μέσα από την ΕΕ".

Προσωπικά, είπε, θεωρεί τον εαυτό του ευρωπαϊστή, "αλλά σε καμία περίπτωση ως ευρωλάγνο. Μπορεί την παρούσα στιγμή τα επιχειρήματα για λιγότερη Ευρώπη να είναι πιο εύηχα στα αυτιά των απογοητευμένων πολιτών που ψάχνουν από κάπου να πιαστούν αναζητώντας ελπίδα και διέξοδο από την κρίση, όμως παραμένω σταθερός στη θέση μου ότι η λύση δεν είναι λιγότερη αλλά περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση - πολιτικοκοινωνική και οικονομική".

Περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σημείωσε, για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που να στρέφεται προς τους πολίτες της και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Θεωρεί, συνέχισε, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική οδός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά για μικρά κράτη όπως η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, αποτελεί ασπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία. "Μας παρέχει για παράδειγμα τη δυνατότητα για ένα συλλογικό μοχλό πίεσης προς την Τουρκία, ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος μέλος. Επιπλέον, μας δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση και λήψη ευρωπαϊκών πολιτικών αναβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο και την υπόσταση μας".

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η Κύπρος να μην είναι μονοθεματική στην εξωτερική της πολιτική και εντός της ΕΕ, αλλά έμπρακτα να αποδεικνύει ότι δεν είμαστε μόνο το κυπριακό πρόβλημα, αλλά προσφέρει λύση σε πολλά προβλήματα της ΕΕ.

Η ιστορία και η γεωγραφία μας, οι δεσμοί χιλιάδων χρόνων με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, μαρτυρούν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και χαρακτήρα της Κύπρου και δείχνουν το δρόμο στον οποίο πρέπει να παραμείνουμε και να αγωνιστούμε για μια "Καλύτερη Ευρώπη", όπως ήταν και το κύριο μήνυμα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012, πρόσθεσε.

Είναι για αυτό το λόγο, συνέχισε, που πρέπει να ενημερωνόμαστε για την ΕΕ, να γνωρίζουμε τι γίνεται, πως λειτουργεί, πως παίρνει αποφάσεις, ποια είναι τα προβλήματα της και ποιες οι προκλήσεις. Είναι για αυτό το λόγο που θεωρεί – όπως είπε - ότι ο οδηγός για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να λειτουργήσει ως αφετηρία έτσι ώστε η χώρα μας, γνωρίζοντας τα των Βρυξελλών να είναι πιο ενεργή στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις