ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενα: Ακίνητα και γη αλλάζουν ιδιοκτήτη

Κατεχόμενα: Ακίνητα και γη αλλάζουν ιδιοκτήτη

Oι πωλήσεις ακινήτων στα Κατεχόμενα παρουσιάζουν τιμές πολύ πιο κάτω από την αγοραία αξία των υπό μεταβίβαση ακινήτων.

Ενδεικτικά, στην επαρχία Αμμοχώστου εννιά ακίνητα σε Αχερίτου, Ριζοκάρπασο, Δερύνεια, Πραστειό, Άγιο Σέργιο, Σαλαμίνα και Άγιο Θεόδωρο, συνολικής έκτασης 55.246 τ.μ., πωλήθηκαν σε Ελληνοκύπριους αγοραστές το 2014 έναντι 87.625 ευρώ, με την αγοραία αξία τους να υπολογίζεται από το τμήμα Κτηματολογίου σε 435.275 ευρώ. Τα εν λόγω εννιά ακίνητα είναι και τα μόνα για τα οποία το Κτηματολόγιο καταγράφει την αγοραία αξία τους, σε σύνολο 124 ακινήτων που πωλήθηκαν στα κατεχόμενα από Ε/Κ σε Ε/Κ μεταξύ Ιανουαρίου 2014 και Μαΐου 2015.

Από τα 124 ακίνητα που πωλήθηκαν, τα 18 δεν φέρουν καμία ένδειξη είτε για την τιμή πώλησης είτε για την αγοραία αξία τους. Τα εναπομείναντα 105 ακίνητα πωλήθηκαν έναντι περίπου 1.135.000 ευρώ, ενώ ένα χωράφι στην Αχερίτου αγοραίας αξίας περίπου 30.000 ευρώ δόθηκε ως δωρεά μεταξύ εξαδέλφων. Σημειώνεται ότι με βάση τα πλήρη στοιχεία που αντλούνται από τα 9 μεταβιβασθέντα ακίνητα της Αμμοχώστου, προκύπτει ότι οι τιμές που εξασφαλίζουν οι Ε/Κ εκτοπισθέντες είναι κάπως καλύτερες από τις αξίες που εγκρίνει η επιτροπή αποζημιώσεων (αναλογία 1 προς 5 έναντι αναλογίας 1 προς 10 της αξίας που συνήθως επιδικάζει η επιτροπή αποζημιώσεων).

Περισσότερα η Λευκωσία

Τόσο σε αξία γης όσο και σε αριθμό πράξεων πρωταθλήτρια στις μεταβιβάσεις ακινήτων μεταξύ Ε/Κ το 2014 και τους πρώτους πέντε μήνες του 2015 αναδεικνύεται η επαρχία Λευκωσίας με 46 πράξεις πώλησης και 26 πράξεις ανταλλαγής. Ειδικά οι πράξεις ανταλλαγής παρουσιάζουν ενδιαφέρον γιατί γίνονται μεταξύ των ίδιων προσώπων, μεταξύ εκτοπισθέντος ιδιοκτήτη και μιας κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία αντάλλαξε κτήματα στις ελεύθερες περιοχές αξίας 395.000 ευρώ με 26 ακίνητα (!) στον Τράχωνα. Τα άλλα ακίνητα που πωλήθηκαν στη Λευκωσία βρίσκονται σε Παλαίκυθρο, Γαληνή, Πέτρα, Γερόλακκο, Μια Μηλιά, Παλαιχώρι Μόρφου, Τύμπου, Αργάκι, Τράχωνα, Καλό Χωριό Καπούτι, Σκυλλούρα, Κατωκοπιά και Κάτω Ζώδια. Η συνολική αξία που έλαβαν κατά την πώλησή τους τα ακίνητα σε αυτά τα χωριά υπολογίζεται σε 487.991 ευρώ, ενώ μόλις ένα ακίνητο στη Σκυλλούρα πωλήθηκε σε αξία μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ.

Στην Κερύνεια έγιναν 28 πράξεις μεταβίβασης, εκ των οποίων καταγράφεται τιμή πώλησης μόνο για τα 12 ακίνητα (συνολικά 85.000 ευρώ). Οι μεταβιβάσεις στην επαρχία Κερύνειας αφορούν και οικίες εκτός από χωράφια, σε Κάτω Δίκωμο, Κορμακίτη, Βουνό, Διόριος, Άγιο Ερμόλαο, Χάρτζια, Ασώματο και Άγιο Αμβρόσιο. Στην επαρχία Λάρνακας έγινε μεταβίβαση μόνο ενός χωραφιού στην Αθηένου ελάχιστης αξίας, σε τιμές μάλιστα του 2013.

267.616 τ.μ. στην Αμμόχωστο

Για την επαρχία Αμμοχώστου κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο 22 πράξεις μεταβίβασης κατεχόμενων περιουσιών από Ε/Κ σε Ε/Κ. Η αξία που πωλήθηκαν τα ακίνητα υπολογίζεται σε 204.705 ευρώ (συν η δωρεά του χωραφιού στην Αχερίτου αξίας 30.000 ευρώ). Δηλαδή η τιμή πώλησης υπολείπεται περισσότερο του μισού της αγοραίας αξίας λιγότερων από τα μισά ακίνητα του συνόλου των μεταβιβασθέντων. Εκτός των Αχερίτου, Ριζοκαρπάσου, Δερύνειας, Πραστειού, Αγίου Σεργίου, Σαλαμίνας και Αγίου Θεοδώρου, ε/κ ακίνητα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο πωλήθηκαν σε Έγκωμη, Καλοψίδα, Τρίκωμο, Άσσια, Μηλιά, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα και Άγιο Νικόλαο, ενώ καταγράφεται και μια δωρεά ενός (απροσδιόριστης αξίας) κήπου στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Πλην του εν λόγω κήπου, για όλα τα ακίνητα το επαρχιακό τμήμα Κτηματολογίου καταγράφει και το είδος τους και το εμβαδόν τους. Εκτός από τέσσερις περιπτώσεις κατοικιών με αυλή σε Ριζοκάρπασο, Άσσια, Έγκωμη και Γιαλούσα, τα περισσότερα ακίνητα είναι χωράφια με δέντρα. Το σύνολο της μεταβιβασθείσας έκτασης καλύπτει 267.616 τ.μ. Στα ακίνητα που πωλήθηκαν στην Αμμόχωστο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση ενός οικοπέδου στη Σαλαμίνα, το οποίο πωλήθηκε από γνωστή εταιρεία ανάπτυξης γης σε ιδιώτη έναντι μόλις 6.266 ευρώ και με την αγοραία αξία του να υπολογίζεται στην ίδια τιμή... Ιδιαίτερης σημασίας είναι ακόμα το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των μεταβιβάσεων ακινήτων στα κατεχόμενα μεταξύ Ε/Κ αφορά πράξεις μεταξύ φυσικών προσώπων.

Καθησυχάζει το ΥΠΕΣ

Οι πράξεις μεταβίβασης κατεχόμενων ακινήτων μεταξύ Ε/Κ παρουσιάζουν σταθερή αύξηση τους πρώτους μήνες του 2015, οπότε και είχε ψηφιστεί η απαλλαγή μεταβιβαστικών τελών για αγοραπωλησίες κατεχομένων μεταξύ Ε/Κ. Από το σύνολο των 124 πράξεων, μόλις 4 (για ακίνητα αμελητέας αξίας) κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο μετά την εκλογή Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιτήδειοι να αγοράσουν μαζικά ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα και έπειτα να απευθυνθούν στην επιτροπή αποζημιώσεων για να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές (σε ένα είδος ιδιότυπου κυπριακού τζόγου), για το οποίο εκφράστηκαν φόβοι στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Νικολαΐδης καθησυχάζει το σώμα ότι καμία πράξη μεταβίβασης δεν παρουσιάζει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν μια τέτοια υποψία, ενώ τονίζει την εκτίμηση του Κτηματολογίου ότι το τίμημα πώλησης δεν διαφέρει σημαντικά από το ποσό που δίδεται ως αποζημίωση από την επιτροπή στα κατεχόμενα.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Σχετικές ειδήσεις