ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενα: Eκσκαφές για ανεύρεση ομαδικού τάφου αγνοουμένων

Κατεχόμενα: Eκσκαφές για ανεύρεση ομαδικού τάφου αγνοουμένων

Εκσκαφές για την ανεύρεση ομαδικού τάφου, με τα οστά δεκάδων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, ξεκίνησαν σήμερα (17/8/2015) στα κατεχόμενα, στη στρατιωτική ζώνη πίσω από τις τουρκοκυπριακές φυλακές.

Οι εκσκαφές θα γίνουν υπό την επίβλεψη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, μετά από νέο μαρτυρικό υλικό, το οποίο βρέθηκε σε τουρκικό έγγραφο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, σοροί 200 νεκρών Ε/κ είχαν περισυλλεγεί από διάφορα πεδία μαχών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και είχαν μεταφερθεί με φορτηγά στο Λήδρα Πάλας μετά την κατάπαυση του πυρός.

Τα στοιχεία του τουρκικού εγγράφου, το οποίο κατατέθηκε και στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1977, έκαναν λόγο για 200 πτώματα, τα οποία δεν παραλήφθηκαν και μεταφέρθηκαν πίσω, στην περιοχή του κατεχόμενου Τράχωνα, κοντά στις τ/κ κεντρικές φυλακές, όπου τάφηκαν σε ομαδικό τάφο.

Πληροφορίες, που μετέδωσε το «Σίγμα», αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο σημείο, όπου θα γίνουν οι νέες έρευνες, αναζητούνται περίπου 45 αγνοούμενοι.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εκσκαφές σε 11 διαφορετικά σημεία στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς, ωστόσο, να εντοπιστεί οτιδήποτε.

Αισιόδοξος ότι θα εντοπισθεί τελικά ο χώρος ταφής εμφανίζεται ο Ε/κ αντιπρόσωπος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, Νέστορας Νέστορος.

Αυτή τη φορά, αναφέρει, η τ/κ πλευρά παραχώρησε άδεια για νέες έρευνες, καθώς προέκυψε νέα μαρτυρία.

Τα στοιχεία δόθηκαν από έναν Τ/κ μάρτυρα και από έναν δεύτερο ανώνυμο μάρτυρα.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, βάσει των επίσημων καταλόγων, από το σύνολο των 1.508 Ε/κ αγνοουμένων, έχουν ταυτοποιηθεί μόλις 454.

Από τους 493 Τ/κ έχουν ταυτοποιηθεί 144.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα αρχίζει από σήμερα η δεύτερη και περισσότερο ουσιαστική έρευνα στην περιοχή του Τύμβου της Μακεδονίτισσας για την ανεύρεση του μεταγωγικού αεροσκάφους Νοράτλας και των οστών 19 ΕΛΔΥΚάριων, που επέβαιναν σ’ αυτό.

Η επιχείρηση κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη, λόγω του ενδεχομένου ύπαρξης εκρηκτικών και καταστροφής σημαντικού μέρους του αεροσκάφους, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Οι εμπειρογνώμονες, που βρίσκονται στην Κύπρο, για την ανασκαφή του Νοράτλας, έχουν υπολογίσει όλους τους κινδύνους, που πιθανό να συναντήσουν τις επόμενες μέρες.

Ολοκλήρωσαν το σχεδιασμό τους, με βάση και τις συντεταγμένες της γεωφυσικής μελέτης και με το πρώτο φως της ημέρας αρχίζουν δουλειά.

Η ανασκαφή θα προχωρεί ανά 30 εκατοστά, με πλήρη σάρωση εδάφους.

Η δεύτερη και ουσιαστική φάση για την ανασκαφή του Νοράτλας αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις