MEDIA

Spiegel: Οι Έλληνες δεν βρίσκουν ευτυχία στη Γερμανία

Spiegel: Οι Έλληνες δεν βρίσκουν ευτυχία στη Γερμανία

Σε απογοήτευση καταλήγει το όνειρο πολλών Ελλήνων, που μεταναστεύουν στη Γερμανία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

«Η Θάλεια δεν βρήκε την ευτυχία στη Γερμανία», επισημαίνει το Spiegel σε ρεπορτάζ του για τη μαζική φυγή νεαρών Ελλήνων υψηλής μόρφωσης στο εξωτερικό, λόγω της κρίσης.

Η Θάλεια είναι μια Ελληνίδα γραφίστρια, που αναζήτησε μια καλύτερη ζωή στη χώρα που μετανάστευσαν και οι παππούδες της, τη δεκαετία του 1960. Τον περασμένο Νοέμβριο έφθασε στο Βερολίνο. Όμως εκεί, δυσκολεύτηκε να βρει σπίτι, αφού κανείς δεν νοικιάζει σε Έλληνες, δεν είχε χρήματα για να μάθει τη γλώσσα, ενώ η ιδέα της ελεύθερης διακίνησης προσώπων στην ενιαία Ευρώπη δεν ήταν και τόσο ελεύθερη.

«Οι υποσχέσεις της 'Ανγκελα Μέρκελ, για αλληλεγγύη στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με δημοσιονομικά προβλήματα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», αναφέρει ο αρθρογράφος, που τονίζει ότι το παράδειγμα των Ελλήνων ακαδημαϊκών δείχνει πόσο μακριά είναι η Γερμανία από το σύγχρονο κράτος υποδοχής μεταναστών που θα ήθελε.

«Αντί να παίρνει υπό μάλης τους μετανάστες και να τους βοηθάει να ενσωματωθούν, όπως έκανε χρόνια πριν με τους Μουσουλμάνους μετανάστες, χτίζει τα σύνορά της ακόμη πιο ψηλά. Δεν εκμεταλλεύεται το δυναμικό ξένων μεταναστών υψηλής μόρφωσης. Επίσημα η γερμανική πολιτική υπερασπίζεται την ενιαία Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων, στη πράξη όμως είναι ελάχιστα διατεθειμένη να επωμιστεί το συνεπαγόμενο βάρος» σημειώνει.