MEETING POINT

Γεραπετρίτης στο Newsbomb.gr: Μέσα στον Μάιο η έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη της ενέργειας

Γεραπετρίτης στο Newsbomb.gr: Μέσα στον Μάιο η έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη της ενέργειας

Μέσα στον Μάιο θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, ενώ εντός του μήνα θα επιβληθεί και η έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας, όπως δηλώνει στο Newsbomb.gr και την Ολγα Τρέμη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στην συνέντευξή του στο Meeting Point, o Γιώργος Γεραπετρίτης λέει πως τα νέα μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης, θα έχουν σημαντική ανταποδοτικότητα και θα είναι μεγαλύτερης κλίμακας από εκείνα που έχουν ήδη ληφθεί.

Τονίζει επίσης πως η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας είναι διασφαλισμένη, ενώ σε ό,τι αφορά το αίτημα Πούτιν για πληρωμές του φυσικού αερίου σε διπλούς λογαριασμούς ευρώ/ρουβλίων λέει ότι «σε καθεστώς πολέμου η κάθε χώρα πρέπει να διασφαλίζει και τα εθνικά της συμφέροντα».

Για τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας επαναβεβαιώνει τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα φορολογηθούν σε ποσοστό 90%, λέει ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ και προαναγγέλλει πως η έκτακτη φορολόγηση θα επιβληθεί εντός του Μαίου. «Αυτό το 90%», προσθέτει, «θα επιστραφεί στα νοικοκυριά ως επιδότηση».

Ο υπουργός Επικρατείας αναγνωρίζει επίσης πως μπορεί να υπήρξαν και άστοχες δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές στο θέμα της ενεργειακής κρίσης. «Να ζητήσω εγώ συγγνώμη», λέει χαρακτηριστικά για όσους μπορεί να εκφράστηκαν άστοχα «υπό συνθήκες πίεσης», προσθέτει ωστόσο πως η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι πάντοτε κοντά στους πολίτες.

Για τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές, ο Γιωργος Γεραπετρίτης δηλώνει πως εάν οι κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής δεν βγάλουν αυτοδυναμία για την ΝΔ, τότε θα αναζητηθούν συμμαχίες προκειμένου να μην υπάρξει ακυβερνησία. Προσθέτει ωστόσο πως πρόκειται για «δύσκολη άσκηση» με δεδομένη την στάση του ΚΙΝΑΛ, ενώ αναφερόμενος στο μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη πως το κόμμα του δεν θα στηρίξει κυβέρνηση με πρωθυπουργό είτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη είτε τον Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο για «πολιτική αλαζονεία».

Τονίζει ακόμη ότι δεν υπάρχει κανέναν περιθώριο συζήτησης και συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαβεβαιώνει πως δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος και οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη: