ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το σπίτι μας στη νέα εποχή: Πώς θα το ασφαλίσουμε και θα το φροντίσουμε με τον καταλληλότερο τρόπο

Anytime - Newsbomb

Το σπίτι μας είναι σήμερα το κέντρο της ζωής μας και οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε ανάλογα με αυτή την πραγματικότητα – αυτή ήταν η κοινή συνισταμένη των ομιλητών της εκδήλωσης «Κάθε στιγμή περισσότερα στο δικό μας σπίτι!», που διοργανώθηκε από το Newsbomb.gr, με πρωτοβουλία της Anytime

Εδώ και έναν χρόνο, τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί και πλέον μια νέα συνθήκη έχει επικρατήσει και δεν αναμένεται να ανατραπεί, ούτε μετά το τέλος της πανδημίας. Το σπίτι μας είναι το επίκεντρο για μια σειρά από τομείς της ζωής μας και αυτό έχει επηρεάσει τόσο τον τρόπο ζωής μας, όσο και τη συμπεριφορά μας ως προς το σπίτι μας, καθώς αναγνωρίζουμε ακόμα περισσότερο πως πλέον αξίζει πολλά περισσότερα για εμάς. Επομένως, όπως επενδύσαμε στη διαμόρφωσή του και συνεχίζουμε να κάνουμε, έτσι επενδύουμε και στην ασφάλειά του – εφόσον γνωρίζουμε από τι, πώς και κατά πόσο απειλείται.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκδήλωση Κάθε στιγμή περισσότερα, για το δικό μας σπίτι!

Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι του Newsbomb.gr, Σοφία Μαυραντζά και Νίκος Συρίγος, ενώ τον λόγο πήραν οι Σπύρος Οικονόμου - Business & Ecosystem Development Chapter Leader της Interamerican, Κώστας Λαγουβάρδος - Μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Βαθρακογιάννης - Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος, η Interior Designer Σίσσυ Φειδά, o Szandecki Cezary - Co-founder & CMO του ιστότοπου Douleutaras.gr και ο Σωτήρης Σουσάνης, Product Range Manager της εταιρείας KΩΤΣΟΒΟΛΟΣ.

Λαγουβάρδος: Να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για επικίνδυνα φαινόμενα

«Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και πιο συχνά και οι συνέπειές τους είναι όλο και μεγαλύτερες», τόνισε κατά την ομιλία του στη συζήτηση ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «αυτό δεν οφείλεται μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στον τρόπο ζωής μας, που μας κάνει πιο ευάλωτους στον καιρό. Επομένως αντιλαμβανόμαστε ότι στο μέλλον θα ζήσουμε καταστάσεις πιο έντονες και πιο δύσκολες, επομένως πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, καθώς είναι μία πραγματικότητα που θα είναι όλο και πιο συχνή». Παράλληλα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δύο από τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα που ζήσαμε στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» και την κακοκαιρία «Μήδεια» με τις σφοδρές χιονοπτώσεις, ως παραδείγματα του «πόσο εκτεταμένες μπορεί να είναι οι ζημιές από μία κακοκαιρία», αναλόγως και με τις ιδιαιτερότητες και τις τοπικές συνθήκες κάθε περιοχής.

«Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε όσο καλύτερη και λεπτομερέστατη πρόβλεψη για το πόσο επικίνδυνα φαινόμενα και τι είδους τυχόν αναμένουμε τις επόμενες ώρες και ημέρες και πράγματι, η συνεννόησή μας με τις αρχές είναι σε πολύ καλό στάδιο, όμως αυτό που είναι πολύ βασικό είναι να περάσουμε τις πληροφορίες και στους πολίτες, ώστε να είναι ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει στην περιοχή τους», επισήμανε.

Πυροσβεστική: Οδηγίες ασφαλείας για το σπίτι μας σε κάθε κίνδυνο

Αναλυτικές οδηγίες όσον αφορά το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε, σε επίπεδο πρόληψης, το σπίτι μας έναντι στα φυσικά φαινόμενα, έδωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Αξιωματικός Βασίλης Βαθρακογιάννης: «Όπως λέμε εμείς οι πυροσβέστες, κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως «πρέπει να δούμε πώς θα μειώσουμε τις τρωτότητες του σπιτιού μας, θωρακίζοντας το καταφύγιό μας, δηλαδή το σπίτι μας». «Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής: Μόνο κατά τη χιονόπτωση του περασμένου Φεβρουαρίου, η Πυροσβεστική δέχθηκε πανελλαδικά περίπου 4000 κλήσεις και χρειάστηκε να επέμβει σε 9000 περιπτώσεις», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «ο κίνδυνος είναι η συνάρτηση της πιθανότητας να συμβεί ένα φαινόμενο, με την τρωτότητα της κατασκευής (ζημιές, παράνομες παρεμβάσεις, ελλιπής συντήρηση κ.λπ.) και την έκθεση».

«Έπρεπε ‘από χθες’ να είχαμε ενδιαφερθεί για να προστατεύσουμε τον χώρο μας, το σπίτι μας με τον καλύτερο τρόπο», τόνισε ο ίδιος, παρουσιάζοντας αναλυτικά τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για την ασφάλειά του σπιτιού του: «Να ξεκινήσουμε από αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, όπως το ότι να είναι ευδιάκριτα η πινακίδα της οδού και ο αριθμός του σπιτιού, να βάζουμε το προστατευτικό στο τζάκι και να καθαρίζουμε την καμινάδα. Βοηθάει η τοποθέτηση ανιχνευτή αερίου και καπνού, ενώ όταν θα πληροφορηθούμε τυχόν εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει για εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να έχουμε προμηθευτεί είδη πρώτης ανάγκης. Είναι ατομική μας ευθύνη η προβλεπόμενη συντήρηση του σπιτιού», είπε μεταξύ άλλων. Τέλος, διευκρίνισε πως έχει μεγάλη σημασία, όταν καλούμε την πυροσβεστική, να δίνουμε σωστές πληροφορίες: «Να περιγράψουμε το γεγονός με βάση όσα αντιλαμβανόμαστε στον χώρο και όχι με βάση ό,τι μας απειλεί. Δε βιαζόμαστε να κλείσουμε το τηλέφωνο».

Φροντίζουμε τον χώρο μας, τον συντηρούμε, τον εξοπλίζουμε κατάλληλα

Η συζήτηση αφιερώθηκε και σε τρόπους που μας βοηθούν να ζούμε καλύτερα στο σπίτι μας. Η interior designer, Σίσσυ Φειδά επισήμανε πως ναι μεν το μέγεθος του σπιτιού μας παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα το διαμορφώσουμε, ώστε να καλύπτει όλες μας τις σύγχρονες ανάγκες, από την εργασία έως τη διασκέδαση και τη χαλάρωση, εν τούτοις όμως, υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες που μπορούν να εφαρμοστούν στις περισσότερες περιπτώσεις: «Ο χώρος μας να διαμορφώνεται βάσει της προσωπικότητάς μας, να μας αντιπροσωπεύει η αισθητική του. Τα φωτεινά χρώματα είναι πολύ σημαντικά για την ευεξία μας, ενώ είναι καλό να επιμεληθούμε μικροεπισκευές», Παράλληλα, «να αλλάξουμε την επίπλωση, ώστε η κίνησή μας μέσα στο σπίτι να είναι πιο ευχάριστη και πιο εύκολη, ενώ θα πρέπει, ναι μεν να ορίζεται ο χώρος που εργαζόμαστε, αλλά να έχει μία ευχάριστη νότα, ένα βάζο με λουλούδια, ένα διακοσμητικό, ώστε όταν τελειώνουμε την εργασία μας να μην αισθανόμαστε ότι παίρνουμε τη δουλειά στο σπίτι». Τέλος, επισήμανε πως «έχει μεγάλη σημασία το φως – καλό είναι το γραφείο μας να μην κοιτάει σε τοίχο, αλλά σε ένα μπαλκόνι, παράθυρο ή στο βάθος του χώρου μας, ενώ το βράδυ να έχουμε πιο χαλαρό και περιμετρικό φωτισμό».

Τη σημασία του σωστού σχεδιασμού των επισκευών, της συντήρησης και των εργασιών που πρέπει να κάνουμε στον χώρο μας, τόνισε ο Szandecki Cezary - Co-founder & CMO του ιστότοπου Douleutaras.gr. «Το σπίτι θέλει φροντίδα, δεν είναι «δημιουργούμε και τελειώνουμε», είναι ένας οργανισμός που χρειάζεται συνεχώς βελτίωση και αγάπη, χρειάζεται εγκαίρως να κάνουμε συντήρηση, στην ώρα της, γιατί θα είναι τότε σίγουρα πιο οικονομική και σημαντική για την υγεία και την ασφάλειά μας. Αυτό είναι το «μαγικό κόλπο», να δρούμε εγκαίρως και κάθε έργο να γίνεται σωστά, όχι γρήγορα, αλλά με πλάνο και μιλώντας με ειδικούς. Υπάρχουν εργασίες που πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο, ιδανικά και εξάμηνο: Καταρχάς, ο καθαρισμός τζακιού και κλιματιστικού, εργασίες που βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι και με τις οποίες προστατεύουμε την υγεία μας». Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε πως πράγματι, η συμπεριφορά μας επηρεάστηκε από τον χρόνο που περνάμε στο σπίτι μας: «Αυτό που είδαμε εμείς στο πρώτο lock down, είναι ότι ο κόσμος είχε ανάγκη να βγαίνει έξω και να διαμορφώσει κήπους και μπαλκόνια. Στο δεύτερο lock down, ο κόσμος στράφηκε στο εσωτερικό του σπιτιού του: Βλέπουμε ραγδαία ζήτηση στην αναβάθμιση μπάνιου, κουζίνας, σαλονιού και νομίζω αυτό θα μείνει και μετά την πανδημία».

Παράλληλα, όλο και περισσότεροι επενδύσαμε σε έξυπνες συσκευές, ώστε να κάνουμε ποιοτικότερη την παραμονή μας στο σπίτι. Όπως τόνισε ο Σωτήρης Σουσάνης, Product Range Manager της εταιρείας KΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, «οι καταναλωτές στράφηκαν στα έξυπνα προϊόντα – η ανάπτυξη που έχουμε δει χρόνο με τον χρόνο είναι διψήφια. Πέρυσι διεξάγαμε μία μεγάλη έρευνα για το smart home και είδαμε ότι οι ανάγκες που καλύπτουν τα προϊόντα αυτά, μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις βασικούς πυλώνες:
- Άνεση, δηλαδή, να ενεργοποιείς το πλυντήριο, ενώ δεν είσαι σπίτι,
- Ασφάλεια, μπορείς να δεις τι γίνεται στο παιδικό δωμάτιο ακόμα κι αν λείπεις και
- Διασκέδαση, να φτιάξεις την ατμόσφαιρα με smart
φωτισμό και να χρησιμοποιείς smart τηλεόραση.

Τα έξυπνα προϊόντα ήρθαν για να μείνουν και όσο εξελίσσεται η τεχνολογία θα είναι ακόμα πιο χρηστικά, καθώς αυτά επεκτείνουν τη λειτουργία ενός προϊόντος. Το μέλλον είναι ένα έξυπνο σπίτι με έναν ψηφιακό βοηθό που οι βαρετές εργασίες θα γίνονται αυτοματοποιημένα κι αυτό δεν είναι μακριά, ας μη γελιόμαστε», τόνισε ο κύριος Σουσάνης.

Οι μύθοι στην ασφάλιση σπιτιού και πώς καταρρίπτονται

Εκ μέρους της Anytime, που είχε την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, στη συζήτηση συμμετείχε ο Σπύρος Οικονόμου, Business & Ecosystem Development Chapter Leader της Interamerican, αναλαμβάνοντας να καταρρίψει τρεις κοινούς μύθους γύρω από την μας: «Ο πρώτος είναι ότι η ασφάλιση κατοικίας είναι μία πολυτέλεια – πολλοί θα ξαφνιάζονταν αν μάθαιναν με πόσα λίγα χρήματα, μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, για να το πω απλά. Ο δεύτερος είναι πως η ασφάλιση σπιτιών αφορά λίγους, για παράδειγμα τους ιδιοκτήτες σπιτιών. Στην πραγματικότητα όμως, τα προγράμματα ασφάλισης σπιτιού μπορούν να προσαρμοστούν απόλυτα στις ανάγκες μας, καθώς για παράδειγμα ένας ενοικιαστής μπορεί να ασφαλίσει μόνο το περιεχόμενο της κατοικίας του, δηλαδή τα έπιπλα, τις συσκευές, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί για την εργασία του κ.λπ. Ο τρίτος μύθος είναι πως η διαδικασία ασφάλισης κατοικίας είναι χρονοβόρα ή πολύπλοκη, αντίθετα όμως μπορούμε όλοι με πολύ απλό τρόπο να ενημερωθούμε και να προσαρμόσουμε την ασφάλειά μας στις ανάγκες μας».

Το σπίτι μας είναι σήμερα το καταφύγιό μας και κάνοντας ό,τι μπορούμε για να το προστατεύσουμε, είναι απολύτως βέβαιο πως ικανοποιούμε μία βασική μας ανάγκη: Να αισθανόμαστε κάθε στιγμή ασφαλείς, κάθε στιγμή περισσότερα με την Anytime!