ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η ιστορία του θρυλικού Jack Daniel συνεχίζει να μας εμπνέει

Πώς η ιστορία του θρυλικού Jack Daniel συνεχίζει να μας εμπνέει

Μπορεί να έχουν περάσει περισσότερα από 100 χρόνια από την ημέρα που ο Jack Daniel έφυγε από τη ζωή, ωστόσο, η ιστορία του συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πώς και το γιατί εξηγείται από την ίδια τη φιλοσοφία ζωής που ακολουθούσε και η οποία κατάφερε να παραμείνει «ζωντανή» μέχρι τις μέρες μας. Το γεγονός πως το Jack Daniel's Old No.7 αποτελεί το Νο1 ουίσκι σε πωλήσεις σε Ευρώπη και Αμερική, σίγουρα αποδεικνύει πως η «συνταγή» πίσω από την ιστορία του Jack, ήταν σίγουρα επιτυχημένη. Μια ιστορική αναδρομή και μια περισσότερο διεξοδική «ματιά» στη ζωή και το κορυφαίο προϊόν του Αμερικανού distiller και επιχειρηματία είναι σίγουρα αρκετή για να το αποδείξει.

1 copy

Από το Lynchburg του Tennessee σε ολόκληρο τον κόσμο

Ήταν πίσω στο μακρινό 1866, όταν ο Jasper Newton Daniel -ο γνωστός μας σήμερα Jack Daniel- πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει το δικό του αποστακτήριο στη μικρή πόλη του Lynchburg, στο Tennessee. Πρόκειται για το μέρος όπου παράγεται κάθε σταγόνα Jack Daniel’s και στο οποίο -παραδόξως- ισχύει μέχρι τις μέρες μας η ποτοαπαγόρευση!

Σε αυτό το αποστακτήριο -το οποίο είναι και το παλαιότερο καταγεγραμμένο στις ΗΠΑ- ο Jack κατάφερε να δημιουργήσει ένα ουίσκι το οποίο έκανε γρήγορα τη διαφορά: Το Jack Daniel's Old No.7. Το πώς οφείλεται κατά πολύ στον «έξυπνο» τρόπο σκέψης του και τη φιλοσοφία του.

Ο Αμερικανός distiller ήθελε να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο διότι ήξερε πως μόνο έτσι θα κατάφερνε να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους. Μπορεί να γνώριζε ότι αυτός ο τρόπος ήταν πιο χρονοβόρος και πολύ πιο ακριβός, ωστόσο, ήταν σίγουρος πως το αποτέλεσμα θα άξιζε -και μάλιστα με το παραπάνω. Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τετράγωνα μπουκάλια για το ουίσκι του (που αποτελούν το σήμα κατατεθέν για το προϊόν), να τυπώσει το όνομά του σε αυτά και να ακολουθήσει μια ιδιαίτερη διαδικασία για την παραγωγή του προϊόντος του.

2 copy

«Ευλογία» σταγόνα-σταγόνα

Ποια είναι, όμως, η ξεχωριστή διαδικασία που ακολουθείται από το 1866 μέχρι σήμερα για την παραγωγή του γνωστού αμερικανικού ουίσκι και γιατί παραμένει ίδια όλα αυτά τα χρόνια;

Στο αποστακτήριο Jack Daniel την ονομάζουν «ευλογία» (είναι γνωστή και ως charcoal mellowing) και μια γουλιά από το γνωστό αμερικανικό ουίσκι, μπορεί να αποκαλύψει στον καθένα τη σημασία της -αλλά και όλα όσα δεν μπορεί να μάθει από την ετικέτα. Βλέπετε, η χαρακτηριστική, απαλή και ταυτόχρονα πλούσια γεύση με στοιχεία καραμέλας, βανίλιας και καψαλισμένου ξύλου, οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη διαδικασία αυτή και συγκεκριμένα, στο γεγονός ότι το Jack Daniel’s φιλτράρεται σταγόνα-σταγόνα σε ξυλοκάρβουνο σφενδάμου. Σίγουρα, όμως, σημαντικό ρόλο στο κομμάτι της γεύσης διαδραματίζει και το γεγονός ότι για την παραγωγή του χρησιμοποιείται το καλύτερης ποιότητας καλαμπόκι, σίκαλη και βύνη κριθαριού, αλλά και το φυσικό νερό χωρίς σίδηρο που χρησιμοποιούν από την πηγή που βρίσκεται μέσα στο αποστακτήριο.

3 copy

Όσοι εργάζονται μέχρι σήμερα στο αποστακτήριο Jack Daniel ακολουθούν και τηρούν τη φιλοσοφία του δημιουργού του, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση 152 χρόνων. Το πλέον σημαντικό στοιχείο σε αυτή την ιστορία είναι σίγουρα πως η μεγάλη επιτυχία του Jack Daniel's Old No.7 είναι αποτέλεσμα της ανεξαρτησίας ενός άντρα που αποφάσισε να ακολουθήσει τη δική του εσωτερική πυξίδα και τον δικό του δρόμο, χωρίς να φοβηθεί τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Ήξερε, άλλωστε, πως τίποτα καλό στη ζωή δεν έρχεται εύκολα.