ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απίστευτο! Το πιο γνωστό αμερικάνικο ουίσκι παράγεται σε μια πόλη που… ισχύει ακόμη η ποτοαπαγόρευση

Απίστευτο! Το πιο γνωστό αμερικάνικο ουίσκι παράγεται σε μια πόλη που… ισχύει ακόμη η ποτοαπαγόρευση

Μπορεί η είδηση πως το πιο γνωστό αμερικάνικο ουίσκι παράγεται σε μια πόλη στην οποία ισχύει μέχρι σήμερα η ποτοαπαγόρευση να φαντάζει… απίστευτη, όμως, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα πραγματικό γεγονός που προκαλεί αίσθηση.

Πράγματι, παρά το ότι η περίοδος της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική διήρκησε από το 1920 έως και το 1933, υπάρχουν ακόμη ορισμένες κομητείες στις οποίες απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο η κατανάλωση αλκοόλ. Σε μια από τις κομητείες αυτές, λοιπόν, βρίσκεται και το Lynchburg, μια μικρή πόλη στο Tennessee η οποία αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Γιατί; Διότι εκεί παράγεται από το 1866 μέχρι σήμερα κάθε σταγόνα Jack Daniel’s!

Οι «dry» counties των ΗΠΑ

Οι κομητείες στις οποίες η ποτοαπαγόρευση ισχύει έως τις μέρες μας ονομάζονται «dry» counties και παραδόξως, δεν είναι λίγες! Πολλές από αυτές είχαν απαγορεύσει την παρασκευή, διακίνηση, εισαγωγή, εξαγωγή και πώληση αλκοόλ ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα και… αποφάσισαν να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, παραμένοντας μακριά από τα αλκοολούχα ποτά.
Σήμερα, βέβαια, στις κομητείες αυτές επιτρέπεται η παραγωγή αλλά όχι η πώληση και η κατανάλωση αλκοόλ. Εκτός από την κομητεία στην οποία ανήκει το Lynchburg, συνολικά έξι ακόμη κομητείες στο Τέξας και 35 στο Άρκανσας επιμένουν στην ποτοαπαγόρευση εν έτει 2018 και οι κάτοικοί τους αναγκάζονται συχνά να διασχίζουν πολλά μίλια, προκειμένου να απολαμβάνουν -υπεύθυνα πάντα- το αγαπημένο τους ποτό.

Το παράδοξο και σίγουρα ειρωνικό στοιχείο σε ό,τι έχει να κάνει με το Lynchburg, ωστόσο, είναι ότι εκεί βρίσκεται το αποστακτήριο Jack Daniel το οποίο είναι το παλαιότερο καταγεγραμμένο αποστακτήριο στις ΗΠΑ και αποτελεί ιστορικό μνημείο! Οι κάτοικοι της πόλης, λοιπόν, δεν έχουν τη δυνατότητα να πιουν το θρυλικό ουίσκι που είναι σήμερα Νο1 σε πωλήσεις σε Ευρώπη και Αμερική. Μάλιστα, υπάρχει μόνο ένα μέρος σε ολόκληρη την κομητεία στο οποίο μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα μπουκάλι Jack Daniel's Old No.7 και αυτό είναι το gift shop που βρίσκεται στο αποστακτήριο! Και πάλι, όμως, ο μόνο τρόπος για να το απολαύσει κάποιος δίχως να υποστεί τις συνέπειες του νόμου… είναι να βγει εκτός κομητείας!

Παρά το θέμα της ποτοαπαγόρευσης, ωστόσο, το Jack Daniel's συνεχίζει να επιμένει στο Lynchburg και την αυθεντική συνταγή που το έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτή την πόλη, παράγεται κάθε σταγόνα από το θρυλικό ουίσκι και από εκεί, ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο.

U Lynchburg DistillerySign

Η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά

Ποια είναι η πραγματική ιστορία του πιο φημισμένου αποστακτήριου στην Αμερική; Είναι όντως αλήθεια αυτό που οι λάτρεις του προϊόντος υποστηρίζουν, ότι δηλαδή όσα δεν μπορεί να μάθει κάποιος από την ετικέτα του Jack Daniel’s, μπορεί να τα ανακαλύψει με μια γουλιά;

Ένας από τους λόγους που ο Jack Daniel αποφάσισε να φτιάξει το αποστακτήριο του στη μικρή αυτή πόλη του Tennessee οφείλεται στην ποιοτικά άριστη πρώτη ύλη που η περιοχή του παρείχε. Για την παραγωγή του ουίσκι του, χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα το καλύτερης ποιότητας καλαμπόκι, σίκαλη και βύνη κριθαριού, συστατικά που του προσδίδουν ένα γλυκό χαρακτήρα. Ένα άλλο πολύ σημαντικό συστατικό, ωστόσο, είναι και το νερό.
Πράγματι, το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του Jack Daniel’s προέρχεται από μια φυσική πηγή η οποία βρίσκεται μέσα στο αποστακτήριο και δίνει στο τελικό προϊόν ακόμα πιο ιδιαίτερη γεύση και ξεχωριστό χαρακτήρα. Βλέπετε, το νερό αυτό δεν περιέχει σίδηρο και όπως ο ίδιος ο Jack Daniel γνώριζε, το σίδηρο δεν είναι «φίλος» με το ουίσκι αφού μια και μόνο σταγόνα του αρκεί για να γίνει το ποτό… μαύρο.

IMG 9739

Το σίγουρο είναι πως η ιδιαίτερη γεύση του με στοιχεία καραμέλας, βανίλιας και καψαλισμένου ξύλου που έχει αγαπηθεί από πολλούς οφείλεται και σε κάτι ακόμα: στο φιλτράρισμα του σταγόνα-σταγόνα σε ξυλοκάρβουνο σφενδάμου για 12 μέρες για ακόμα πιο απαλή γεύση. Ο Frank Sinatra συνήθιζε να το αποκαλεί «νέκταρ των Θεών» και παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι το πιο γνωστό αμερικάνικο ουίσκι παράγεται σε μια πόλη στην οποία ισχύει ακόμη η ποτοαπαγόρευση, η συνταγή του παραμένει επιτυχημένη και η παράδοση 152 χρόνων είναι ακόμη «ζωντανή».