ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγορά εργασίας: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα έλλειψης ταλέντων στην Ελλάδα!

Αγορά εργασίας: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα έλλειψης ταλέντων στην Ελλάδα!

Συνολικά 6 στους 10 εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στην Ελλάδα της κρίσης δύσκολα θα πίστευε κάποιος ότι εν έτει 2018, οι εργοδότες θα αντιμετώπιζαν προβλήματα σε ό,τι έχει να κάνει με την κάλυψη θέσεων εργασίας. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας καταγράφονται ακόμη τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ (σύμφωνα με τη Eurostat), συνολικά έξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να ανακαλύψουν προσωπικό με ταλέντο!

Πράγματι, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2018, η αυξανόμενη έλλειψη ταλέντων προκαλεί σήμερα σημαντικά προβλήματα σε πολλούς εργασιακούς τομείς. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά αγγίζοντας το 61% (από το 47% το 2008)!

p1

Οι θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2018

Πώς, όμως, φτάσαμε σήμερα σε αυτή τη θέση και ποιες είναι οι ελλείψεις που επηρεάζουν πιο πολύ την κάλυψη θέσεων εργασίας;

Στον σύγχρονο και ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με το φαινόμενο της δυσκολίας εύρεσης ταλέντων. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, τα νέα μοντέλα εργασίας, οι κοινωνικές μετατοπίσεις, επηρεάζουν σήμερα τις αγορές εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα άτομα, λοιπόν, που αναζητούν εργασία καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες αυτές συνθήκες και οι οργανισμοί με τη σειρά τους, πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους.

Αρκεί, απλώς, να ρίξει κάποιος «μια ματιά», στα στοιχεία της έρευνας προκειμένου να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Κι όμως, στην Ελλάδα του 2018, παρατηρείται έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας (27%), έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων (25%) και έλλειψη προσωπικών skills (7%).

Τι άλλο δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας; Ότι ο «επαγγελματίας πωλητής», είναι η θέση εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα για 9η συνεχή χρονιά, ενώ στη σχετική λίστα της έρευνας της ManpowerGroup περιλαμβάνονται επίσης: Οι τεχνικοί, οι εξειδικευμένοι τεχνίτες, οι πτυχιούχοι μηχανικοί, το προσωπικό για διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη, το προσωπικό υπηρεσιών ΙΤ, το προσωπικό για λογιστήρια και οικονομικά τμήματα, οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι γραφείου, οι οδηγοί και οι επαγγελματίες υγείας.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο

Πώς είναι, λοιπόν, εφικτό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης ταλέντων και πώς μπορεί να ανταπεξέλθει κάποιος στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής; Υπάρχουν, άραγε, στρατηγικές τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν οι εταιρείες στη χώρα μας, προκειμένου να καταπολεμήσουν το φαινόμενο αυτό;

Για τη ManpowerGroup, η ενδυνάμωση των επιχειρήσεων είναι αναμφίβολα μια ανθρώπινη υπόθεση. Αυτός είναι ο λόγος που η γνωστή εταιρεία προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια καινοτόμες λύσεις ανθρώπινου δυναμικού που φέρνουν τις επιχειρήσεις πιο κοντά στην επιτυχία: Από εύρεση και αξιολόγηση μόνιμου και προσωρινού προσωπικού, μέχρι υπηρεσίες εξωτερικής ανάθεσης μισθοδοσίας και προγράμματα εκπαίδευσης.

Οι συνεχείς αλλά και προσαρμοσμένες λύσεις στελέχωσης, η εύρεση και αξιολόγηση ανώτερων στελεχών, καθώς και η διαχείριση ταλέντου και σταδιοδρομίας, αποτελούν τομείς στους οποίους η ManpowerGroup βοηθά τους σύγχρονους εργοδότες.

Οι τέσσερις πυλώνες στρατηγικής για την εύρεση ταλέντων

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον παγκόσμιο ηγέτη στην κάλυψη θέσεων εργασίας, η ουσιαστική και βιώσιμη απασχόληση, μπορεί να φέρει μια θετική αλλαγή στο σύγχρονο εργασιακό τοπίο. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτή η αλλαγή, είναι σημαντικό να υιοθετήσουν οι εταιρείες και οι οργανισμοί μια αποτελεσματική στρατηγική ταλέντου, η οποία βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Ποιοι είναι αυτοί;

p2

#1. Επένδυση σε μία «δεξαμενή» ταλέντων: Σύμφωνα με τη ManpowerGroup, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επενδύσουν οι εργοδότες στα ταλέντα των εργαζομένων και την ανάπτυξή τους. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να γίνεται καλύτερη ανάλυση ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων όσον αφορά στους ανθρώπους, να πραγματοποιούνται ψυχομετρικά τεστ, να δίνεται βάση στην πρόβλεψη της εργασιακής απόδοσης και την τεχνητή νοημοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργοδότες θα μπορέσουν να χαρτογραφήσουν και να ενισχύσουν το υπάρχον ή το εν δυνάμει ανθρώπινο δυναμικό τους. Εκείνο που σίγουρα πρέπει να κατανοήσουν, είναι το ότι συνεχής εκπαίδευση είναι μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία στην αγορά εργασίας και για τις δύο πλευρές (εργοδότες και εργαζομένους), πόσω μάλλον στη σύγχρονη εποχή.

#2. Αναζήτηση στην ελεύθερη αγορά: Η έμφαση στις δεξιότητες των εργαζόμενων είναι ένας ακόμη σημαντικός πυλώνας που σχετίζεται με μια αποτελεσματική στρατηγική εύρεσης ταλέντων. Προκειμένου οι εργοδότες να βρουν προσωπικό που θα φέρει εις πέρας την εργασία μέσα σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να αναζητήσουν έμπειρα στελέχη και ταλέντα στην ελεύθερη αγορά ενώ για να τους προσελκύσουν, θα πρέπει να είναι σε θέση να προβάλλουν δελεαστικές προτάσεις, έναν σαφή σκοπό και σίγουρα, ένα ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον.

#3. «Φιλοξενία» ταλέντων από εξωτερικές πηγές: Εξίσου σημαντική είναι η… φιλοξενία ταλέντων από εξωτερικές πηγές. Είναι σημαντικό για τους εργοδότες να μπορέσουν να δημιουργήσουν κοινότητες ταλέντων εκτός των εταιρειών τους. Με λίγα λόγια, αξίζει να επενδύσουν σε part-time και freelance εργαζόμενους, προκειμένου να ενισχύσουν το δυναμικό τους και τις υπάρχουσες δεξιότητες. Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα, όλο και περισσότεροι ειδικευμένοι εργαζομένων επιλέγουν να εργάζονται με αυτόν τον τρόπο.

#4. Ενίσχυση των ανθρώπων με συμπληρωματικές δεξιότητες: Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι εταιρείες να δίνουν την ευκαιρία στο ανθρώπινο δυναμικό τους (το υπάρχον και το μελλοντικό) να αποκτήσει επιπρόσθετες δεξιότητες, ούτως ώστε να μπορούν να καταρτιστούν σε νέους τομείς ή να αποκτήσουν περισσότερους ρόλους, εκτός ή εντός της επιχείρησης.

p3

Πηγή: ManpowerGroup

Το σίγουρο είναι πως μια αποτελεσματική στρατηγική μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αυξανόμενης έλλειψης ταλέντων και να τους δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο εργασιακό περιβάλλον.

Κάθε βήμα έχει τη σημασία του και μπορεί να βοηθήσει τους εργοδότες, αλλά και τους εργαζομένους του σήμερα και του αύριο να αλλάξουν προς το καλύτερο τα δεδομένα στην αγορά εργασίας.

p5