ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ανωμερίτης: Οι ανεφάρμοστες αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ ταλαιπωρούν το λιμάνι του Πειραιά

Ανωμερίτης: Οι ανεφάρμοστες αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ ταλαιπωρούν το λιμάνι του Πειραιά

Ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για τους χειρισμούς της στο θέμα αξιοποίησης του λιμανιού, απέδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Γιώργος Ανωμερίτης, κατά τη σημερινή (4/5/2015) συνέντευξη τύπου με αφορμή το συνέδριο των Ευρωπαϊκών Λιμένων (ESPO-2015) που θα γίνει στην Αθήνα στις 21 και 22 Μαΐου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν υπάρχει ενημέρωση από τη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σχετικά με τις προθέσεις του και με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί διάθεσης σε ιδιώτη επενδυτή ποσοστού 51% και όχι 67% όπως προβλεπόταν αρχικά, ο πρόεδρος του ΟΛΠ ανέφερε ότι οι θέσεις της διοίκησης για το θέμα έχουν υποβληθεί γραπτώς σε υπόμνημα και είχαν συζητηθεί παλαιότερα με την τρόικα, την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τα συναρμόδια υπουργεία.

«Όταν η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να πουλήσει το 67% του ΟΛΠ, τους λέγαμε ότι δεν θα προχωρήσει και οι θέσεις της διοίκησης του Οργανισμού που την απέκλεισαν από την ενημερωτική συνάντηση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στη Βουλή για το θέμα δικαιώθηκαν», πρόσθεσε ο κ. Ανωμερίτης.

Τόνισε, επίσης, ότι τα σχετικά έγγραφα που έχουν σταλεί στην προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και παντού θα δοθούν στη δημοσιότητα και ότι αν είχαν τότε εισακουστεί, τώρα όλα θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα.

«Εμείς δεν ξεχνάμε ότι οφείλουμε σε αυτό τον τόπο να λειτουργούμε και για τα συμφέροντα του τόπου και όχι μόνο του λιμανιού. Και αν πρέπει να συμμετάσχουμε για τη σωτηρία της πατρίδας σε οτιδήποτε, θα το κάνουμε αλλά αιτιολογημένα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών και στο πλαίσιο μιας εθνικής πολιτικής που δεν υπάρχει», δήλωσε εξάλλου και πρόσθεσε ότι όταν θα τεθούν εκ νέου παράμετροι τα όργανα του Οργανισμού θα τοποθετηθούν.

«Γι' αυτό είμαστε εδώ, για να παίρνουμε αποφάσεις, όχι απλώς να διαχειριζόμαστε ένα λιμάνι που επί δύο χρόνια ταλαιπωρείται από τις ανεφάρμοστες αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ και από το γεγονός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί θα πρέπει να ρωτάμε κάθε φορά το βασικό μέτοχο τι θα κάνουμε σε αυτό το λιμάνι και σε αυτό τον τόπο», συμπλήρωσε ο κ. Ανωμερίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να καλέσει τις προσεχείς ημέρες τους υποψηφίους για τον ΟΛΠ, να τους ενημερώσει για τις αλλαγές στην προκήρυξη που αφορά τη διάθεση του 51% των μετοχών του Οργανισμού και όχι του 67% όπως αρχικά προβλεπόταν, ενώ αναμένεται να ζητήσει και την εκδήλωση δεσμευτικού ενδιαφέροντος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά το γεγονός πως το ελληνικό δημόσιο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κάποιους από τους όρους της προηγούμενης προκήρυξης, αυτό δεν συνηθίζεται και πιθανότατα θα υπάρξει επανάληψη του διεθνούς διαγωνισμού αφού εγείρονται επίσης και σοβαρά νομικά θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης.

Για παράδειγμα, στην προκήρυξη δεν αναφέρεται ότι η συμφωνία συμβιβασμού για το φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ - ΣΕΠ(COSCO) που κυρώθηκε ανεβάζει την καθαρά παρούσα αξία της σύμβασης της COSCO στο 1,1 δισ. ευρώ.

Κινητοποιήσεις υπαλλήλων λιμανιών και λιμενεργατών

Απαιτούμε να σταματήσει η προκήρυξη πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ και κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των λιμανιών αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ.

«Η κυβέρνηση, ενώ στις προγραμματικές της θέσεις στη Βουλή ανακοίνωσε το σταμάτημα της πώλησης των μετοχών, φαίνεται από δηλώσεις και δημοσιεύματα να προτίθεται να προχωρήσει, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «η πολιτική πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ οδηγεί στην απεμπόληση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων και παραδίδει σε ξένους μονοπωλιακούς ομίλους κρίσιμες δραστηριότητες της Ελληνικής Οικονομίας φαλκιδεύοντας την ανάπτυξη και δημιουργώντας καταστάσεις αποξένωσης των Λιμανιών από τις τοπικές κοινωνίες και τους επιλιμένιους δήμους».

Την Πέμπτη &/5/2015) πραγματοποιείται 24ωρη Παλλιμενική Απεργιακή Κινητοποίηση με συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στον Πειραιά στην Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Σχετικές ειδήσεις