ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody΄s: Ο χρόνος της Ευρώπης τελειώνει

Moody΄s: Ο χρόνος της Ευρώπης τελειώνει

Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ζητά η Moody's, που προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο χρόνος τελειώνει.

Σε έκθεση για τις προοπτικές της Ευρώπης το 2012, η Moody's επισημαίνει ότι αιτίες της κρίσης χρέους ήταν οι δημοσιονομικές παραβάσεις και οι ανισορροπίες στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Το 2010, που η κρίση εκδηλώθηκε, η Ευρώπη είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ωστόσο, το 2012, αναφέρει η Moody's, αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις θα είναι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης ξεκαθαρίζει ότι η κρίση επηρεάζει και τα 17 μέλη της ευρωζώνης, ενώ οι άλλες χώρες της ΕΕ θα βιώσουν έμμεσες, αλλά το ίδιο σοβαρές συνέπειες.

Η λιτότητα προκαλεί μεγαλύτερο κακό

Την ίδια ώρα, τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί κι οι λύσεις δεν είναι εύκολες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει μηχανισμός που θα μπορεί να επιβάλλει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ η λιτότητα φαίνεται ότι προκαλεί μεγαλύτερο κακό στις χώρες που την εφαρμόζουν.

«Η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας ήταν μόνο ένας από τους λόγους που προκάλεσαν την κρίση», σημειώνει η Moody's. Οι υπόλοιποι λόγοι αφορούν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και τα διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Με εξαίρεση την Ιρλανδία, οι δημοσιονομικά προβληματικές χώρες έχουν μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών.

Τα ηνία στη Γερμανία

«Κλειδί» για τις εξελίξεις είναι η Γερμανία, της οποίας η ζήτηση είναι κομβική για τις εξαγωγές των υπολοίπων χωρών.

Ωστόσο, τα πλεονάσματα της Γερμανίας είναι και τα ελλείμματα των υπολοίπων χωρών, οπότε η ανισορροπία μπορεί να διορθωθεί αν οι Γερμανοί καταναλώσουν και κάνουν περισσότερες εισαγωγές.

Άμεση δράση

Πάντως, η Moody's εκτιμά ότι η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου δεν επιφύλαξε πρόοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καθώς οι ηγέτες αποφάσισαν περαιτέρω δημοσιονομική ενοποίηση και λιτότητα.

Για να διορθωθεί η κατάσταση, καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης, απαιτείται άμεση χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στρατηγική ανάπτυξης για το σύνολο της Ευρωζώνης.