ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Σήμερα η τροπολογία για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε 5 δόσεις

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Σήμερα η τροπολογία για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε 5 δόσεις
Unsplash

Σήμερα κατατίθεται η τροπολογία στο νομοσχέδιο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την οποία θα αυξηθούν οι δόσεις πληρωμής του ποσού που προέκυψε από την εκκαθάριση του 2019, ενώ οι δόσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου μετατίθενται για μετά το Μάρτιο.

Το μέτρο αφορά περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αφορά στην πληρωμή των εισφορών που προέκυψε από την εκκαθάριση με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, η οποία θα γίνει σε πέντε αντί για δύο δόσεις, δηλαδή έως 31 Μαρτίου 2021.

Στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται επίσης αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους σε 24 μηνιαίες, εφόσον η υποχρέωση καταβολής παρατάθηκε μέχρι 30.4.2021, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού.

Την ίδια δυνατότητα θα έχουν οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς τμηματικής καταβολής, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση πληρωμής δόσεων κατά τρεις μήνες, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία, αλλά απώλεσαν τη ρύθμιση το διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου. Παράλληλα επανεντάσσονται στη ρύθμιση των 120 δόσεων όσοι έχασαν τη ρύθμιση λόγω μη καταβολής δόσεων το ίδιο διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν τη δόση Νοεμβρίου μέχρι τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου μειώνονται, από 1.1.2021, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, OTA και νομικά πρόσωπα αυτών, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ εντός Γενικής Κυβέρνησης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: «Βόμβα» Γεωργιάδη για την εστίαση - «Δύσκολο να ανοίξει τα Χριστούγεννα»