ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλοι πάνε…PSI

Όλοι πάνε…PSI

Σε υψηλά ποσοστά φαίνεται πως κινείται η μέχρι τώρα συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Ήδη οι Financial Times γράφουν ότι η συμμετοχή φτάνει στο 75 – 80% , ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η συμμετοχή να φτάσει στο 90%, χωρίς να αποκλείει την εισαγωγή ρητρών (CACs).

Χθες οι σημαντικότεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων εξέφρασαν τη Δευτέρα τη στήριξή τους στο σχέδιο εθελοντικής περικοπής του χρέους της χώρας.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) είπε ότι τα 12 μέλη της Συντονιστικής του Επιτροπής θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων . Στην Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές που συνέβαλαν στη συμφωνία για το PSI τον περασμένο μήνα.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η γαλλική BNP Paribas, η Deutsche Bank , η Allianz, η Greylock Capital Management καθώς και τρεις ελληνικές τράπεζες: η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank.

H κίνηση του IIF ερμηνεύεται ως προσπάθεια για να δημιουργηθεί ρεύμα υπέρ της συμμετοχής, μόλις τρεις ημέρες προτού εκπνεύσει η σχετική προθεσμία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, περίπου το ένα τέταρτο του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες βρίσκεται στα χέρια επενδυτικών κεφαλαίων τύπου hedge funds, τα οποία δεν εκπροσωπούνται από το IIF.

Το IIF έχει αρνηθεί να ανακοινώσει το ποσό του ελληνικού χρέους που κατέχουν τα μέλη της συντονιστικής του επιτροπής.

Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που μετέχουν στο steering committee κατέχούν ελληνικά ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Το ύψος της συμμετοχής τους ποικίλλει και είναι πιθανόν να έχει μεταβληθεί καθώς έχουν μεσολαβήσει επτά μήνες διαπραγματεύσεων και πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενδεχομένως να έχουν πωλήσει μέρος της συμμετοχής του.

Στην πιστωτική επιτροπή του IIF μετέχουν περίπου 30 άλλες τράπεζες και ασφαλιστικές.

Oι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικού χρέους, που θα καταγράψουν ζημιές καθαρής παρούσης αξίας (NPV) στα επίπεδα του 74%, έχουν περιθώριο έως τις 8 Μαρτίου να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Δεν θα υπάρξει παράταση για το PSI

Δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), είπε την Τρίτη ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), διαψεύδοντας σχετικές φήμες.

"Επιβεβαιώνω ότι η προθεσμία για το PSI είναι η 8η Μαρτίου", είπε στο Reuters ο Πέτρος Xριστοδούλου, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε επίσης στο Reuters τις φήμες ότι έχει δοθεί παράταση στην προθεσμία συμμετοχής στο PSI.

"Διαψεύδουμε τις φήμες για παράταση της προθεσμίας. Ισχύει ότι είπε στο Reuters την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος", είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IFR, υπήρχαν εικασίες ότι θα δοθεί παράταση έως την ερχόμενη Τετάρτη 14 Μαρτίου για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI.