ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση των τραπεζικών χρεώσεων φέρνει η νέα υπηρεσία άμεσων πιστώσεων – Οι θέσεις εντός της ΕΕΤ

Μείωση των τραπεζικών χρεώσεων φέρνει η νέα υπηρεσία άμεσων πιστώσεων – Οι θέσεις εντός της ΕΕΤ
Pixabay

Μπορεί διαχρονικά και λόγω της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού να απαγορεύεται στις επιτροπές της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών η συζήτηση θεμάτων τιμολογιακής και εμπορικής πολιτικής των μελών της, ωστόσο χθες έγινε μια συζήτηση γενικότερου ενδιαφέροντος για το πως χρεώσεις που επιβάλλονται από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, λειτουργούν ως βαρίδι για το σύνολο του κλάδου.  

Αφορμή για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης συζήτησης υπήρξε η δρομολογούμενη ενεργοποίηση της υπηρεσίας άμεσων πιστώσεων (SEPA Instant Credit Transfer). Το εν λόγω έργο το συντονίζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το υλοποιεί τεχνικά η ΔΙΑΣ Διατραπεζικά Συστήματα.

Η καινοτομία που έχει φέρει το SEPA Instant Credit Transfer σε σχέση με τις γνωστές μεταφορές πίστωσης είναι ότι, ενώ οι κοινές μεταφορές πίστωσης συλλέγονται και υφίστανται επεξεργασία σε συγκεντρωτικά αρχεία, τα οποία υποβάλλονται για εκκαθάριση και διακανονισμό εντός της εργάσιμης ημέρας, οι πληρωμές SEPA Instant Credit Transfer είναι επεξεργάσιμες και διακανονίσιμες μία προς μία, σε πραγματικό χρόνο ανά πάσα στιγμή, οποιαδήποτε ημέρα (Σαββατοκύριακα και αργίες) και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Έτσι, όσοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών έχουν ενταχθεί στο SEPA Instant Credit Transfer μπορούν να προσφέρουν στους εμπόρους που θα το χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα να πληρώνονται σε πραγματικό χρόνο (συγκεκριμένα σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα) από τον πελάτη, αντί να περιμένουν για ώρες ή ημέρες την εκκαθάριση της συναλλαγής μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Ήδη, η ΔΙΑΣ έχει λανσάρει την υπηρεσία στιγμιαίων πληρωμών IRIS Online Payments, που επιτρέπει τη μεταφορά κεφαλαίων από τη μία ελληνική τράπεζα στην άλλη σε πραγματικό χρόνο. Στην υπηρεσία IRIS Online Payments, συμμετέχουν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής και Viva Payment Services S.A.

Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021 η ΔΙΑΣ θα συνδέσει τις ελληνικές τράπεζες και με το Target Instant Payments System της ΕΚΤ. Έτσι, θα διασυνδέσει απευθείας όλο το ελληνικό σύστημα πληρωμών σε επίπεδο τελικού καταναλωτή και επιχείρησης με το διατραπεζικό σύστημα της ΕΚΤ. Αυτό θα σημαίνει ότι ο τελικός καταναλωτής στην Ελλάδα θα πληρώνει τον έμπορο στην Ιταλία και σε πραγματικό χρόνο θα φεύγουν τα χρήματα από τον λογαριασμό του και θα πιστώνονται στον λογαριασμό του Ιταλού εμπόρου. Το ίδιο θα ισχύει και με τις εγχώριες πληρωμές.

Η υπηρεσία άμεσων πιστώσεων αναμένεται να φέρει ανατροπές στην υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα θα αναγκαστούν να μειώσουν σημερινές χρεώσεις και προμήθειες για υπηρεσίες που ούτε άμεσες είναι, ούτε χρεώνονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Στη βάση αυτή, στελέχη της Vivabank που μετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής της ΕΕΤ τόνισαν πως οι εγχώριες συστημικές τράπεζες «σκοτώνουν» εν τη γενέσει της αυτή την καινοτομική ευρωπαϊκή προσπάθεια άμεσων πιστώσεων, επιμένοντας στις υψηλές χρεώσεις στα εισερχόμενα εμβάσματα της τάξης των 3 ευρώ ανά συναλλαγή, κατά παράβαση του Άρθρου 62 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας PSD2, και τιμωρώντας ουσιαστικά κάθε ελληνική επιχείρηση και κάθε Έλληνα καταναλωτή που θα θελήσει να την χρησιμοποιήσει. Υπογράμμισαν δε πως οι Ευρωπαϊκές τράπεζες δεν χρεώνουν τους πελάτες τους για εισερχόμενα εμβάσματα.

Η πλευρά της Vivabank υπογράμμισε πως το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να σταματήσει να βάζει καταχρηστικές χρεώσεις σε αναλήψεις στα ΑΤΜ ή να χρεώνει υπέρογκα τα εισερχόμενα εμβάσματα και επεσήμανε πως «με υπερχρεώσεις δεν σταματάς τον ανταγωνισμό, αλλά καταστρέφεις τους πολίτες και τη χώρα».

Τέλος, στα πλαίσια της συζήτησης αντιπρότειναν άμεσα μέτρα για τη δημιουργία ίσων συνθηκών ανταγωνισμού με την υποχρέωση όλων των Παρόχων Πληρωμών (εγχώριων και αλλοδαπών) να δίνουν δεδομένα στο υπουργείο Οικονομικών, όπως προβλέπει ήδη το υφιστάμενο πλαίσιο, αλλά δεν εφαρμόζεται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: «Στοίχημα» για την ΕΛ.ΑΣ. η σύλληψη των δραστών – Συγκροτήθηκε ομάδα 20 αστυνομικών