ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Προβόπουλος: Στο 5% η ύφεση το 2012

Γ. Προβόπουλος: Στο 5% η ύφεση το 2012

Ύφεση περίπου 5% και νέα άνοδο της ανεργίας προβλέπει για το 2012 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Παρουσιάζοντας την έκθεση της ΤτΕ για τη διετία 2010-2011, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 5%, ενώ το μέσο ποσοστό ανεργίας θα υπερβεί το 19%, έναντι του 17,7% το 2011.

Σύμφωνα με την έκθεση, την προηγούμενη διετία, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 7,9%, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά 10,5%. Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ανακτηθεί ακόμη και τα ¾ της συνολικής απώλειας ανταγωνιστικότητας της περιόδου 2001-2009.

Προειδοποίηση για καθυστερήσεις

Μιλώντας στην 79η Ετήσια Γενική Συνέλευση, ο κ. Προβόπουλος άσκησε κριτική σε ολιγωρίες και παρελκυστικές τακτικές, που πολλαπλασίασαν το κόστος προσαρμογής και βάθυναν την ύφεση.

«Κερδήθηκε μια μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται», τόνισε για το PSI, θέτοντας ως ζητούμενο μια κοινωνική και πολιτική συμφωνία «στο μείζον, που είναι η ευρωπαϊκή προοπτική και η ανάπτυξη».

Επίσης, προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ύφεση, που «επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες κα τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο».

Ο κ. Προβόπουλος ζήτησε από όλα τα πολιτικά κόμματα πλήρη ετοιμότητα από την πρώτη μέρα της μετεκλογικής περιόδου, ώστε «να κερδηθεί ο πόλεμος σε όλα τα μέτωπα, αρχίζοντας από την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού και ευέλικτου κράτους, που θα υπηρετεί ταυτόχρονα την ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών και την κοινωνική συνοχή».

Στα πλαίσια αυτά, παρέθεσε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, που θα συμβάλλουν στη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ενώ πρότεινε να επανέλθουν στις τραπεζικές καταθέσεις αποθησαυρισμένα τραπεζογραμμάτια ύψους 10 – 15 δισ. ευρώ και ακολούθως να ενθαρρυνθεί ο επαναπατρισμός κεφαλαίων.

Οι εκτιμήσεις για τη φτώχεια

Η φτώχεια στην Ελλάδα φαίνεται ότι μετατοπίζεται από τους ηλικιωμένους προς τα νέα ζευγάρια που έχουν παιδιά. Σε αυτή την κατηγορία, το 22,3% ζει σε συνθήκες φτώχειας έναντι 19,3% το 2005. Το μερίδιο των ανέργων που δηλώνουν αρχηγοί νοικοκυριού, έχει αυξηθεί περισσότερο από 5% την τελευταία τριετία.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να υποχωρήσει από 9,8% του ΑΕΠ το 2011 στο 7,5% περίπου το 2012, ενώ η υποχώρηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.