ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νταλλάρα: Η απομείωση χρέους των τραπεζών ξεπέρασε τα όρια

Νταλλάρα: Η απομείωση χρέους των τραπεζών ξεπέρασε τα όρια

Την εκτίμηση ότι η κίνηση για την απομείωση του χρέους, που γίνεται για πολλές εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης, ενόψει της εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου Βασιλεία ΙΙΙ, «έχει ήδη υπερβεί κάποια όρια», εξέφρασε ο ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), κ. Τσαρλς Νταλάρα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι «η απομείωση του χρέους --σε πολλά ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα και στα όρια της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικώς--, έχει ήδη υπερβεί κάποια όρια».

Γιά τον Ντάγκλας Φλιντ, τον νέο πρόεδρο του IIF και πρόεδρο συγχρόνως της σινο-βρετανικής τράπεζας HSBC, η εν λόγω απομείωση «συνεισφέρει σε πολλές χρηματαγορές σε μια αναπόφευκτη μείωση του τραπεζικού δανεισμού», εξέλιξη που είναι «ανεπιθύμητη». Τούτο όμως, έχει την εξήγησή του, δηλαδή ότι προκρίνεται η επιλογή να μειωθούν οι λοιπές υποχρεώσεις των τραπεζών, που αντιπροσωπεύουν τα νέα δάνεια, ώστε «να βελτιωθεί η αναλογία των υποχρεώσεων προς τα ίδια κεφάλαια, ενόψει της Βασιλείας ΙΙΙ», εκτιμά το Γαλλικό πρακτορείο. Δεδομένου ότι το κράτος δεν έχει 'ενεργό' συμμετοχή στην κίνηση αυτήν, συγχρόνως βελτιώνει τα δημόσια οικονομικά μεγέθη του, προσθέτει το πρακτορείο.

Ως εκ τούτου «ίσως να είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να εξεταστεί να γίνει μια παύση στον κύκλο της απομείωσης του τραπεζικού χρέους», πρόσθεσε ο κ. Φλιντ.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της σημερινής συνέλευσης στην Κοπεγχάγη, η οποία φιλοξενεί την συνέλευση του IIF ο κ. Νταλάρα γνωστοποίησε ότι υποβάλει την παραίτησή του από το αξίωμα του γενικού διευθυντή, παραμένοντας στη θέση έως την 31η/12 φέτος, ώστε «η μετάβαση να είναι συντεταγμένη».

Ο κ. Νταλάρα που είναι 62 ετών, ηγούμενος των τουλάχιστον 450 πιστωτριών διεθνών τραπεζών, που έχουν στους ισολογισμούς τους ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας συνολικά περίπου 100 δισ.ευρώ, «αναδείχθηκε πέρυσι σε μια πρωταγωνιστική μορφή» στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την απομείωση του ελληνικού κρατικού χρέους, μεταδίδει απ την πρωτεύουσα της Δανίας το Γερμανικό πρακτορείο.

Ο εκπρόσωπος του IIF, Φρανκ Βογκλ, μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο τόνισε ότι «το ΔΣ του IIF αναζητεί τον αντικαταστάτη του κ. Νταλάρα». Ο κ. Νταλάρα στο αξίωμά του παρέμεινε 19 συναπτά έτη.