ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευάλωτοι δανειολήπτες: Πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας - Τι προβλέπεται

Ευάλωτοι δανειολήπτες: Πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας - Τι προβλέπεται
Pixabay

Για τους ευάλωτους δανειολήπτες προβλέπεται το λεγόμενο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί μέχρι να ξεκινήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όπου ο δανειολήπτης, ο οποίος «χάνει» το σπίτι του, θα μπορεί να μένει σε αυτό ως ενοικιαστής, ενώ δικαιούται στεγαστικό επίδομα έως 210 ευρώ για 15 μήνες.

Με τη λειτουργία του Φορέα θα μπορεί να παραμείνει μέχρι 12 χρόνια και στη συνέχεια να το αποκτήσει πληρώνοντας την αναπόσβεστη αξία, εφόσον το επιθυμεί.

Με την υπαγωγή στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, πέρα από την κρατική επιδότησηγια την πληρωμή της δόσης του στεγαστικού δανείου, παρέχεται αναστολή όλων των διαδικασιών αναγκαστικού πλειστηριασμού επί της πρώτηςκατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη, για όσο χρόνο ο οφειλέτης έχει υπαχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Παράλληλα, εδώ και 20 ημέρες, σύμφωνα με τα Νέα, έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέσω της οποίας παρέχεται η βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη. Ηδη, περίπου 15.000 οφειλέτες έχουν κάνει χρήση της ηλεκτρονικήςπλατφόρμας για να λάβουν τη σχετική βεβαίωση που αποτελεί το πρώτο βήμα για να επωφεληθούν από το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα.

Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα,αναστέλλονται αυτόματα βάσει νόμου όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένων των πλειστηριασμών, ακόμη και εκείνων που έχουν αναρτηθεί και προγραμματιστεί προς διεξαγωγή.

Τέλος, μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού θα παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών με βασική προϋπόθεση το ελάχιστο ποσό χρεών να είναι τα 10.000 ευρώ σε έως 420 δόσεις. Μέσω των αιτήσεων στην πλατφόρμα και με ηλεκτρονική διαδικασία, χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια, φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων, Δημόσιο.

Μέχρι σήμερα η υποβολή αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών δεν επιτρεπόταν αν το 90% των συνολικών χρεών συγκεντρωνόταν προς χρηματοδοτικούς φορείς, δηλαδή τράπεζες και funds. Πρέπει συνεπώς να είχε και κάποια χρέη σε ιδιώτες ή στο Δημόσιο. Η διάταξη αυτή τώρα απαλείφεται και απομένει μόνο ο όρος ότι το σύνολο των οφειλών που έχει και πρέπει να πληρώνει υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την πρόταση της ρύθμισης που μπορεί να διαρκέσει έως τρεις μήνες, παρέχεται στον οφειλέτη πλήρη προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ακόμα κι αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία.

Αν ο οφειλέτης χρωστά σε πολλαπλούς πιστωτές και το 90% του συνολικού χρέους του ανήκει μόνο σε έναν ιδιώτη θεσμικό πιστωτή ή τα συνολικά του χρέη (προς όλους τους θεσμικούς πιστωτές) είναι μικρότερα από 10.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να ρυθμίσει τα χρέη του απευθείας με τους πιστωτές του, μέσω άλλων εργαλείων.

Με τις νέες αλλαγές που θα επέλθουν με νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα υποχρεώνει τους πιστωτές να ανακοινώνουν λίστα με όλους τους πιθανούς λόγους που μπορεί να είναι η αιτία απόρριψης της ρύθμισης την οποία προτείνει η πλατφόρμα. Οι εν λόγω λόγοι θα είναι εκ των προτέρων γνωστοί και στους οφειλέτες, ώστε να μην μπλοκάρονται οι αιτήσεις και οι ρυθμίσεις τους.