ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκια» για κορυφαίες τράπεζες της ευρωζώνης

«Καμπανάκια» για κορυφαίες τράπεζες της ευρωζώνης
AP

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ηχηρά το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης Τραπεζών (SRB), προειδοποιώντας τις κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών πως υπάρχουν και στην Ευρωζώνη συστημικές τράπεζες υπερβολικά μεγάλες για να αφεθούν να καταρρεύσουν και θα αναγκαστούν να χορηγήσουν σε αυτές ενέσεις ρευστότητας σε περίπτωση κατάρρευσής τους.

Στην προειδοποίησή του το SRB, η ευρωπαϊκή αρχή που διαχειρίζεται καταρρεύσεις τραπεζών και παίζει σημαντικό ρόλο στην πιστωτική σταθερότητα του μπλοκ, επικαλέστηκε την περίπτωση της Credit Suisse. Οπως τόνισε, η κατάρρευση και η βεβιασμένη και αιφνιδιαστική διάσωση της ελβετικής τράπεζας κατέστησε σαφές πως όταν μια συστημικά σημαντική τράπεζα βρεθεί σε κρίση, τότε θα εξαντληθούν οι βασικοί και οι πρόσθετοι μηχανισμοί έκτακτης στήριξης.

Μετά την κρίση του 2008, οι εποπτικές αρχές ανά τον κόσμο προσπαθούν να βάλουν τέλος στον κύκλο στήριξης των τραπεζών από τα χρήματα των φορολογουμένων. Το γεγονός, όμως, ότι υπήρξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και αναγκάστηκαν οι Ελβετοί πολίτες και η κεντρική τράπεζα της χώρας να στηρίξουν την αιφνιδιαστική εξαγορά της Credit Suisse από τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, τη UBS, αποτελεί θλιβερή υπενθύμιση ότι οι πολύ μεγάλες τράπεζες δεν μπορεί να αφεθούν να καταρρεύσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας συμφώνησε να ανοίξει επιπλέον πιστωτικές γραμμές 200 δισ. ελβετικών φράγκων στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS. Από την πλευρά του, άλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι, χαρακτήρισε «εξαιρετικά απίθανο» το σενάριο ζημίας για την ελβετική κυβέρνηση ή το SRB.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί το μέγεθος του SRB με έκτακτο στήριγμα για τη χρηματοδότηση του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRF) των τραπεζών της Ευρωζώνης. Το SRF στηρίζεται σε συνεισφορές των τραπεζών και ανερχόταν στα 66 δισ. ευρώ. Τελικά, θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 1% των καταθέσεων στις χώρες της Ευρωζώνης. Η ελβετική περίπτωση επιβεβαίωσε ότι οι ανάγκες μιας συστημικά σημαντικής τράπεζας παγκοσμίως θα υπερβαίνουν τις δυνατότητες του SRF και το έκτακτο στήριγμα. Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, ο Σεμπαστιάνο Λαβιόλα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του SRB τόνισε πως «εξακολουθεί να είναι αναγκαία η εμπλοκή του ευρωσυστήματος» στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντίκτυπος από την κατάρρευση της Credit Suisse και των αμερικανικών τραπεζών στα υπόλοιπα ιδρύματα του μπλοκ ήταν περιορισμένος. Αυτό επιβεβαιώνει την ευστάθεια των τραπεζικών κανόνων στην Ε.Ε., αλλά δεν είναι λόγος εφησυχασμού. Επικαλούμενος και πάλι την περίπτωση της Credit Suisse, ο Λαβιόλα τόνισε πως όταν υπάρχουν γραμμές χρηματοδότησης που συνδέονται με τους επενδυτές, «μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης μιας κρίσης και υποστηρίζονται οι στρατηγικές εξυγίανσης των τραπεζών». Το ευρωσύστημα στο οποίο αναφέρθηκε ο Σεμπαστιάνο Λαβιόλα αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες συστημικές τράπεζες της Ε.Ε., που θεωρητικά θα μπορούσαν να απαιτήσουν στήριξη από κεντρικές τράπεζες σε περίπτωση μείζονος κρίσης, είναι: Banco Santander SA, BNP Paribas SA, Credit Agricole Group, Deutsche Bank AG, Groupe BPCE, ING Groep NV, Societe Generale SA και UniCredit SpA.