ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δανειολήπτες: Γυρίζουν την πλάτη στην επιδότηση δανείων, λόγω άρσης του τραπεζικού απορρήτου

Δανειολήπτες: Γυρίζουν την πλάτη στην επιδότηση δανείων, λόγω άρσης του τραπεζικού απορρήτου
INTIME

Σχεδόν ένα μήνα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την ένταξη των ευάλωτων δανειοληπτών στο πρόγραμμα επιδότησης του 50% της αύξησης στη δόση στεγαστικών που προκύπτει από την αύξηση του επιτοκίου, η συμμετοχή είναι πολύ χαμηλότερη της αναμενομένης. 

Από τους 33.267 δανειολήπτες που μέχρι σήμερα ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής αίτησης, οι 23.659 αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην τελική υποβολή της. Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των ευάλωτων δανειοληπτών στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης είναι η άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου.

Με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτεται τόσο το σύνολο των καταθέσεων που διαθέτει κάποιος σε όλες τις τράπεζες όσο και η συνολική περιουσιακή του κατάσταση. Σύμφωνα με τις τράπεζες, αυτή είναι και η βασική αιτία που οι περισσότεροι ευάλωτοι διστάζουν να οριστικοποιήσουν την αίτησή τους.

Η δυσπιστία σε ό,τι αφορά την άρση του τραπεζικού απορρήτου μπορεί να έχει να κάνει με την απόκρυψη στοιχείων ή τον φόβο για την πλήρη αποκάλυψη της πραγματικής οικονομικής κατάστασης κάποιου, πέραν των στοιχείων που αντλούνται από τις δημόσιες αρχές.

Η ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων μετράει ήδη αντίστροφα, καθώς η προθεσμία λήγει στα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους –εκτός από αυτούς που ακύρωσαν με δική τους πρωτοβουλία την αίτηση–, στην ουρά για την οριστική υποβολή αίτησης είναι άλλοι 48.331 δικαιούχοι.

Από αυτούς οι 23.550 δεν έχουν κάνει οριστικοποίηση των μελών της οικογένειάς τους, που είναι βασικό στοιχείο για την κατάταξή τους σε κάποια από τις κατηγορίες των ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ στους 22.177 ανέρχονται αυτοί που έχουν «εγκαταλείψει» στα μισά τη συμπλήρωση της αίτησής τους για πάνω από 20 ημέρες. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τις τράπεζες, είναι οφειλέτες που «δυσκολεύονται» στην ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ή κρίνουν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια, με συνέπεια να παραιτούνται από τη διαδικασία.