ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Attica Bank: Η ώρα του εισαγγελέα για το ρόλο της Ellington

Attica Bank: Η ώρα του εισαγγελέα για το ρόλο της Ellington

Το Newsbomb.gr ήδη από τις αρχές του 2021 στη στήλη Over the Counter είχε αναφέρει τις παραδοξότητες που σχετίζονταν με την παρουσία του αμερικάνικου fund Ellington στην Attica Bank.

Αρχικά σε σχέση με την παρουσία του fund Ellington στις τιτλοποιήσεις της τράπεζας και εν συνεχεία σε σχέση με το τρόπο που επιχειρούσε να μετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου της Attica Bank.

Οι τότε αναφορές μας είχαν προκαλέσει και την αντίδραση της εκπρόσωπου της Ellington στην Ελλάδα κ. Ειρήνης Μαραγκουδάκη. Παρά αυτό το γεγονός είχαμε εγκαίρως επισημάνει σε επικοινωνίες με στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδος πως η παρουσία του αμερικάνικου fund Ellington και ειδικά της εμφανιζόμενης ως εν Ελλάδι θυγατρική του, της Ellington Solutions γεννούσε πολλά ερωτήματα.

Ειδικά μετά την εμπλοκή του SSM, του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ στην τιτλοποίηση Artemis (δεν αναγνωρίσθηκε ως εποπτικά ορθή και ως εκ τούτου τα κόκκινα δάνεια δεν βγήκαν από τα βιβλία της τράπεζας) καταδείχθηκε πως οι δημοσιογραφικές ανησυχίες ήταν εύλογες και πως κάποιοι με «θολές» εταιρικές δομές έβγαζαν χρήματα σε βάρος της κεφαλαιακά αδύναμης Attica Bank.

Φάνηκε δε πως η «μηχανική» που είχε ακολουθήσει για την τιτλοποίηση o πρώην CEO της Attica Bank Θόδωρος Παντελάκης, γέννησε αποκλειστικά ζημιές για την τράπεζα και κέρδη για τα funds που την κάλυψαν.

Η εικόνα σχηματοποιήθηκε πλήρως όταν ήλθε η ώρα της πρώτης αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank ύψους 240 εκατ. ευρώ. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί πως το αμερικάνικο fund Ellington θα μετείχε σε αυτή μέσω της κυπριακής εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) RINOA, τελικά σήμερα αποδεικνύεται πως λεφτά του αμερικανικού fund δεν μπήκαν ποτέ στην συγκεκριμένη αύξηση. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Διότι τα ενημερωτικά δελτία της αύξησης κεφαλαίου ανέφεραν την παρουσία της Ellington στο RINOA. Μιλάμε δηλαδή για εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού και των εποπτικών αρχών που ενέκριναν τα ενημερωτικά δελτία.

Λόγω των διαρκών αναφορών στην υπόθεση από ελληνικά οικονομικά sites το αμερικάνικο fund Ellington αναγκάσθηκε να τοποθετηθεί στην υπόθεση μέσω βρετανικής εταιρείας επικοινωνίας της Maltin PR. Ο εκπρόσωπος της Ellington ανέφερε ότι το αμερικανικό fund δεν έχει καμία σχέση με την RINOA και την ελληνική Ellington Solutions. Αυτό προκάλεσε αίσθηση, διότι η Ειρήνη Μαραγκουδάκη, ήδη από το 2021 υποστήριζε πως το αμερικανικό fund ήταν πίσω από την κυπριακή RINOA. Να σημειωθεί πως ως εκπρόσωπος της Ellington η κ. Μαραγκουδάκη απέκτησε θέση και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank. Ερωτηματικά γεννά το πως η κ. Μαραγκουδάκη, που μέσω της Ellington Solutions είχε αναλάβει τη διαχείριση της τιτλοποίησης της «Θεάς Άρτεμις», (των κόκκινων δανείων της Attica Bank) και είχε παρουσία στο ΔΣ της τράπεζας, μπόρεσε και «παραπλάνησε» την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΜΕΔΕ και ΤΧΣ πως εκπροσωπούσε το αμερικανικό fund.

Ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας διατηρεί πολύχρονη σχέση με την κ. Μαραγκουδάκη από την εποχή που ήταν Διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας, αλλά και πολύχρονη σχέση με την Διοικητική ομάδα του αμερικανικού fund Ellington και ειδικά με τον ομογενή John Geanakoplos που είναι Founding Partner and Vice Chairman του fund.

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίσθηκε, καθώς την Παρασκευή που μας πέρασε το αμερικανικό fund Ellington φέρεται να έστειλε στη Διοίκηση της Attica Bank επιστολή στην οποία αναφέρει πως «επέτρεψε στην Thrivest Holding να συμμετάσχει στην πρόσφατη ΑΜΚ της τράπεζας».

Η αναφορά αυτή συνεπάγεται δύο πράγματα: Είτε το fund πράγματι είχε μετοχές της Attica Bank ή πράγματι είχε τον έλεγχο της RINOA και την Ellington Solutions. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το fund Ellington επέτρεψε, ενδεχομένως και δημιούργησε εσκεμμένα την αίσθηση στους πάντες ότι ελέγχει τη RINOA και την Ellington Solutions. Αν αυτό είναι η πραγματικότητα ή όχι θα πρέπει να το πουν οι εποπτικές αρχές και πρωτίστως η Τράπεζα της Ελλάδος. Αν το fund δεν είχε παρουσία σε RINOA και Ellington Solutions τότε θα πρέπει να σταλεί άμεσα η υπόθεση στις εισαγγελικές αρχές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αρχίσει να μοιράζει πρόστιμα.

Δεν πρέπει να λησμονείται πως οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν ήδη βάλει πολλά εκατομμύρια στην Attica Bank προκειμένου να καλύψουν τις ζημιές της τράπεζας στα πλαίσια του σχήματος του αναβαλλόμενου και πως το ΤΧΣ είναι σήμερα ο βασικός μέτοχος του ιδρύματος.

Σε κάθε περίπτωση, για άλλη μια φορά οι εποπτικές αρχές έχουν πιαστεί στον ύπνο και καταδεικνύεται πόσο προβληματική είναι η εποπτεία στη χώρα μας και πόσο εκτεθειμένοι σε επιτήδειους είναι οι Έλληνες επενδυτές και η φήμη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.