ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: «Καμπανάκι» του Μάριο Σεντένο για υπερβολική αύξηση των επιτοκίων

ΕΚΤ: «Καμπανάκι» του Μάριο Σεντένο για υπερβολική αύξηση των επιτοκίων
AP.

Με το «πέπλο» μυστηρίου να παραμένει αναφορικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Μάριο Σεντένο προειδοποίησε τους συναδέλφους του, για τον κίνδυνο υπερβολικής αύξησης.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Πορτογαλίας ανήκει στα «περιστέρια» και όχι στα «γεράκια» ανάμεσα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που θα αποφασίσουν τη 14η Σεπτεμβρίου εάν θα άρουν ξανά το κόστος δανεισμού ή απαιτείται παύση της σύσφιξης.

«Στη νομισματική διάσταση, ο κίνδυνος να κάνουμε πάρα πολλά αρχίζει να είναι σημαντικός. Ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αυξήθηκε και η οικονομία προσαρμόζεται στις νέες χρηματοοικονομικές συνθήκες», έγραψε σε άρθρο ανάλυσης που δημοσιεύθηκε σήμερα (04/09) στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας.

Οι παρατηρήσεις του Μάριο Σεντένο υποδεικνύουν μία ολοένα και αυξανόμενη τάση κατά της αύξησης των επιτοκίων, βασιζόμενη στα σχόλια του περασμένου μηνός στο Jackson Hole της Federal Reserve στο Ουαϊόμινγκ ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι «επιφυλακτικοί» επειδή πραγματοποιούνται «καθοδικοί κίνδυνοι» για την οικονομία.

Όμως, υπάρχουν αρκετά μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που επιμένουν στη «μάχη» για περαιτέρω σύσφιξη, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό υπέδειξαν ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να ξεπερνά το 5%.

Τη 2α Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, Πιέρ Γουντς, υπογράμμισε ότι «ίσως χρειασθεί να κάνουμε λίγο περισσότερα», έπειτα από παρόμοια τοποθέτηση του επικεφαλής της Τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Σχετικές ειδήσεις