ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To αναμενόμενο κραχ σε έσοδα και Taxisnet έδωσε παράταση στις δηλώσεις

To αναμενόμενο κραχ σε έσοδα και Taxisnet έδωσε παράταση στις δηλώσεις

Μπροστά στο σχεδόν βέβαιο ενδεχόμενο, τόσο τα έσοδα του Κράτους να είναι πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα, όσο και η πιθανότητα «μπλακ άουτ» του taxisnet, έκανε το υπουργείο Οικονομικών να δώσει ακόμη μία παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Ειδικότερα, η τελευταία προθεσμία έληγε στις 16/07 αλλά διαπιστώθηκε ότι περίπου 300.000 φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλλει ακόμα τις δηλώσεις τους. Στο υπουργείο Οικονομικών υπήρχε έντονη ανησυχία ότι έως και εκείνη την ημέρα θα ήταν μαζική η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων με αποτέλεσμα το taxisnet να καταρρεύσει αφού μπορεί να αντέξει μέχρι 200.000 χρήστες ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, η παράταση μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι και η τελευταία. Δεν ξέρουμε βέβαια αν θα αλλάξει γνώμη σε περίπτωση που και πάλι, αρκετοί φορολογούμενοι δεν θα έχουν υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση.

Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής του φόρου δεν εξαρτώνται από την ημερομηνία υποβολής καθόσον όλες οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι νέα καταληκτική ημερομηνία, θα έχουν την ίδια μεταχείριση.

Παράταση και για Ε9 και για ληξιπρόθεσμα

Τα αιτήματα για παράταση στην προθεσμία ένταξης στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών είχαν πάρει το προηγούμενο διάστημα, μορφή χιονοστιβάδας. Έτσι η καταληκτική ημερομηνία για διευθέτηση και αυτού του ζητήματος μετατέθηκε από τις 16 Ιουλίου στην 31η Ιουλίου.

Επίσης παρατείνεται και η υποβολή Ε9 έως 30 Νοεμβρίου 2012.