ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσάρλς Νταλάρα: Δύο τουλάχιστον χρόνια παράταση στην Ελλάδα

Τσάρλς Νταλάρα: Δύο τουλάχιστον χρόνια παράταση στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής του IIF υποστηρίζει ότι ήταν λάθος η υπερβολική λιτότητα και ότι ΕΕ και ΔΝΤ πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων προς τη χώρα.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα χαμηλότερα επιτόκια για το δάνειο των 130 δισ. ευρώ και μία τουλάχιστον διετή παράταση του προγράμματος προσαρμογής, μετά την εκπλήρωση των δεσμεύσεων για τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση από τη χώρα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο.

«Μόλις αυτό συμβεί και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει, η Ευρώπη και το ΔΝΤ πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να επιμηκύνουν την περίοδο προσαρμογής για τουλάχιστον 2 (δύο) χρόνια και να προσφέρουν τη μικρή πρόσθετη χρηματοδότηση για να είναι αποτελεσματική αυτή η επιμήκυνση», δήλωσε ο κ. Νταλάρα.

«Χρειάζονται μόνο 15-20 δισ. ευρώ. Αυτά μπορούν να βρεθούν εύκολα, εν μέρει με τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έδωσαν η Ευρώπη και το ΔΝΤ στην Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής του IIF, προσθέτοντας ότι η αντίδραση στην κρίση χρέους της Ελλάδας στηρίχθηκε πάρα πολύ στη βραχυχρόνια λιτότητα και όχι αρκετά στη βελτίωση της μακροχρόνιας ανταγωνιστικότητας της χώρας.