ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

'Εντονες πιέσεις για την πώληση της ΕΒΖ

'Εντονες πιέσεις για την πώληση της ΕΒΖ

Εντείνεται η αγωνία για τα αποτελέσματα του δεύτερου διαγωνισμού πώλησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά ζάχαρης, με την υπερπροσφορά να ασκεί πιέσεις στις τιμές για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που όμως είναι ανεπιβεβαίωτες, η γαλλική συνεταιριστική, έχει κάνει μία συνολικά προσφορά (συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τα δάνεια της ΕΒΖ), ύψους περίπου 180 εκατ.ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα δάνεια της ΕΒΖ είναι κοντά στα 130 εκατ.ευρώ, ενώ των θυγατρικών της Σερβίας υπολογίζονται σε 25 εκατ. ευρώ.

Ο ειδικός εκκαθαριστής της «κακής» ΑΤΕ, που έχει αναλάβει και την πώληση του 82,33% της ΕΒΖ, είχε ζητήσει από τους πέντε επενδυτές, που είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές, να αναπροσαρμόσουν τα τιμήματά τους. Η διορία για τις βελτιωμένες προσφορές έληγε στις 24/1. Τώρα θα πρέπει, με τους ταχύτερους ρυθμούς, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η τελική φάση του διαγωνισμού, αφού, όπως είναι κατανοητό, η μείωση των διεθνών τιμών (- 3,9% από τις αρχές της χρονιάς) δεν βοηθάει όποιον θέλει να πουλήσει, όπως αναφέρει το Voria.gr.

Στο μεταξύ, η ΕΒΖ έχει να διαχειριστεί το ζήτημα του περιορισμένου καλλιεργητικού ενδιαφέροντος για τη φετινή σαιζόν, σαν αποτέλεσμα του αρνητικού αντίκτυπου που έφθασε να έχει η ένταξη σε Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Αυτή τη στιγμή οι αιτήσεις των αγροτών- που δείχνουν μόνο πρόθεση- πλησιάζουν τις 100.000 στρέμματα και δεν θεωρούνται ικανοποιητικές για το στόχο που έχει βάλει η βιομηχανία, που είναι να πλησιάσει την εθνική ποσόστωση των 158.000 τόνων ζάχαρης.

Πιθανώς η διοίκηση της ΕΒΖ να συζητήσει το αίτημα αγροτών των Σερρών, αλλά και της Θράκης, για καλύτερες τιμές στα τεύτλα με ζαχαρικό τίτλο 14- 15. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν για το 2013, έναντι του 2012 και σε σχέση με εκείνες των ζαχαρικών τίτλων στα 11 και 12 pol είναι σχετικά μικρές. Στα 11 και 12 pol, δόθηκαν αυξήσεις 51% και 12% αντίστοιχα, όταν η αύξηση για τα 14 pol είναι 10% και στα 15 pol 2%.