ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Αναθεώρηση του προγράμματος για την Ελλάδα ζητάει η Βραζιλία

FT: Αναθεώρηση του προγράμματος για την Ελλάδα ζητάει η Βραζιλία

Αλλάζει τη στάση της η Βραζιλία, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της στο ΔΝΤ, Παύλο Νογκουέιρα Μπατίστα, για την Ελλάδα, αλλά και την απόφασή του να απέχει από την ψηφοφορία του Ταμείου για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των δανείων διάσωσης της Ελλάδας.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας» είπε με δήλωσή του έπειτα από συνεδρίαση του Ταμείου ο Μπατίστα και υπογράμμισε πως η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος δεν είναι ικανοποιητική, σχεδόν σε όλους τους τομείς.

«Οι υποθέσεις για την βιωσιμότητα του χρέους και για την ανάπτυξη συνεχίζουν να είναι υπερβολικά αισιόδοξες» είχε σχολιάσει.

Σύμφωνα όμως με τους Financial Times, τώρα η Βραζιλία ζητάει την αναθεώρηση των προγραμμάτων διάσωσης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και ειδικά εκείνου της Ελλάδας, ώστε να γίνουν πιο βιώσιμα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γκουίντο Μαντέγκα σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα προτείνει να αναθεωρηθεί το ελληνικό πρόγραμμα, για να γίνει πιο ρεαλιστικό.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας δήλωσε πως υπήρξε ένα πρόβλημα επικοινωνίας με τον Μπατίστα σχετικα με την απόφαση του να απέχει από την ψηφοφορία του ΔΝΤ και πως τώρα και οι δύο συμφωνούν στο ότι το ελληνικό πακέτο διάσωσης πρέπει να αναθεωρηθεί και να βελτιωθεί.

«Και οι δύο συμφωνούμε πως τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης πρέπει να αναθεωρηθούν και να βελτιωθούν, ώστε τα μέλη αυτά να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατόν στην ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που δημιουργήθηκαν από την Ευρώπη σε γενικές γραμμές είναι υπερβολικά, είναι πολύ αυστηρά», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί, τέλος, πως ο Μπατίστα θα παραμείνει στη θέση του ως εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, καθώς τελικά δεν υπήρξε απομάκρυνσή του.

ΑΠΟΔΟΣΗ voria.gr