ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Η Ελλάδα μάλλον δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης

JP Morgan: Η Ελλάδα μάλλον δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης

Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, αναφέρει σε σημερινό της σημείωμα η JP Morgan, μετά από ύφεση που έφθασε συγκεντρωτικά το 25% και θεωρεί ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να επέλθει πιο νωρίς μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Η κυβέρνηση θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία», αναφέρει και εξηγεί ότι «όλα αυτά πηγαίνουν πίσω τις συζητήσεις για τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας».

Αυτό θα μπορούσε να περιοριστεί σε μία προληπτική γραμμή χρηματοδότησης από τον ESM παρά σε ένα νέο μνημόνιο που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές πολιτικές ωφέλειες στην Ελλάδα άλλα και γεωπολιτικά στην περιοχή, οδηγώντας σε φως στο βάθος του τούνελ.

Το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί σημαντικά, οι οικονομικές προσδοκίες έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν κι αυτό καταδεικνύεται από τη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων στις αυξήσεις των τραπεζών, σχολιάζει η JP Morgan.

Οι 4 πυλώνες κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού

Η χώρα παρουσιάζει χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, που μπορεί να καλυφθεί κατά 7 δισ. από το ΤΧΣ, από πωλήσεις κρατικής περιουσίας και από την έκδοση εντόκων ομολόγων. Παράλληλα οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης θα μπορούσαν να αποφασίσουν να μετακυλήσουν τις απαιτήσεις που έχουν για τα ελληνικά ομόλογα.

Με τα δεδομένα αυτά, το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί, κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015 και 4,5% το 2016.

Αν όμως όλα αυτά επιτευχθούν υπάρχει η προϋπόθεση να υποκατασταθεί ένα νέο μνημόνιο με μια γραμμή χρηματοδότησης από τον ESM. Αν γίνει και αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να σημειώσει πραγματική πρόοδο στη δύσκολη διαδικασία προσαρμογής της οικονομίας.

Κατά την άποψη των αναλυτών της JP, η αντιμετώπιση του χρέους δε μπορεί να καλυφθεί μόνο από την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στις αγορές. Θα πρέπει να διευκολυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή ζητώντας μικρότερα πλεονάσματα τη στιγμή που το Eurogroup δεν έχει ασχοληθεί με την αστάθεια που υπάρχει ακόμα στην ελληνική οικονομία.

Η ελάφρυνση του χρέους σε παρούσες αξίες έχει σημειωθεί με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των δανείων αλλά αυτό δεν έχει ακόμα ουσιαστικό αποτέλεσμα στα πρωτογενή πλεονάσματα. «Μένει να δούμε τι θα κάνει το Eurogroup στις επόμενες συνεδριάσεις του», σχολιάζει η JP Morgan.

Η επιμήκυνση και τα διαρθρωτικά κεφάλαια

Όπως και να έχει, μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους που έχουν στα χέρια της πια κατά 75% η τρόικα είναι πιθανή στα επόμενα χρόνια με τα εξής χαρακτηριστικά: μείωση επιτοκίων, αύξηση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων με παράλληλη διευκόλυνση των χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ στο επίπεδο των κεφαλαίων για αναπτυξιακούς σκοπούς και αναδιάρθρωση της οικονομίας, καταλήγει.

ΕΜΣ: Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά

Είναι νωρίς για να αποφασίσει κανείς εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ και επισημαίνει ότι η χώρα έχει πετύχει πολλά, κάνοντας λόγο για την πιο σημαντική οικονομική εξυγίανση που έγινε ποτέ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες, οι οποίες προκάλεσαν την κρίση. Αν λάβει κανείς υπ' όψη την κατάσταση στην αρχή, πρέπει να πει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά. Στα προηγούμενα τρία χρόνια, η χώρα έχει πραγματοποιήσει την πιο σημαντική οικονομική εξυγίανση, η οποία έχει υπάρξει ποτέ», δηλώνει ο κ. Ρέγκλινγκ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «Finanzen, Markt & Meinungen» και επισημαίνει ότι «αν κανείς παραβλέψει τις πληρωμές τόκων, η χώρα ήδη σήμερα επιτυγχάνει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί και πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί», ωστόσο τονίζει ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ παραδέχεται ότι «η κατάσταση, σε πολλά κράτη που ακολουθούν πολιτικές λιτότητας, είναι εξαιρετικά επίπονη για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν περικοπεί και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη θέση εργασίας τους», σημειώνει ωστόσο ότι «μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, η οποία δεν θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερο πόνο στους πολίτες».

Αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση στην Ευρωζώνη, υποστηρίζει ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά διευκρινίζει ότι δεν αναμένει νέα όξυνση, καθώς, όπως λέει, τα προγράμματα έχουν αποτέλεσμα και θα πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πορεία. Αναφέρει μάλιστα, ότι η εμπειρία του ΔΝΤ σε Νότια Κορέα, Βραζιλία και Τουρκία δείχνει ότι η στρατηγική της προσωρινής κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών με ευνοϊκούς όρους δίνει σε αυτές τις χώρες τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να καταστήσουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία τους και να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σουλτς: Σημαντικότερες από το «κούρεμα» χρέους οι έξυπνες πολιτικές που θα δώσουν στην Ελλάδα οικονομική προοπτική

«Υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα για την Ελλάδα από το «κούρεμα» του χρέους» δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς, και αναφέρεται στην ανάγκη να δοθεί στη χώρα οικονομική προοπτική, να ενισχυθούν έξυπνα οι επενδύσεις και να δοθούν στις επιχειρήσεις δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt» ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, ο κ. Σουλτς αποφεύγει να απαντήσει εάν το κόμμα του θα εγείρει το θέμα της ελάφρυνσης ή της παραγραφής του ελληνικού χρέους στις συζητήσεις με το CDU και επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να βοηθηθεί με άλλους τρόπους, χωρίς να χρειαστεί να διαθέσει η Ευρωζώνη επιπλέον χρήματα, αλλά αξιοποιώντας τα χρήματα που υπάρχουν στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα.

Πάντως, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες και την παράμετρο της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δηλώνει ότι το κόμμα του έχει αποδείξει την υπευθυνότητά του για την Ευρώπη. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας βρέθηκε πολλές φορές μπροστά στο ερώτημα αν θα ανατρέψει την κυβέρνηση ή ως αντιπολίτευση θα αναλάβει τις ευθύνες της για τη Γερμανία και την Ευρώπη» σημειώνει και προσθέτει:

«Αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο και σε πολλές ψηφοφορίες δώσαμε τη συγκατάθεσή μας για τη διαχείριση της κρίσης, όπως ασκείτο από την καγκελάριο. Δεν μας ήταν εύκολο. Μας λοιδώρησαν ως κόμμα που δεν έχει δική του γραμμή για την ευρωπαϊκή πολιτική και αναγκαστήκαμε στη συνέχεια να χαρακτηριστούμε από την καγκελάριο ασυνεπείς για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Γι' αυτά θα πρέπει να συζητήσουμε». Ακόμη, διευκρινίζει ότι το SPD προτίθεται να θέσει τα σημαντικότερα σημεία του προεκλογικού του προγράμματος και σε αυτά περιλαμβάνεται και το Ταμείο εξαγοράς χρέους.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Νέα βελτίωση οικονομικής εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο

Ρέγκλινγκ σε WSJ: Ανούσιοι οι στόχοι για μείωση του ελληνικού χρέους