Τις δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ προσδιορίζει η ΡΑΕ

Newsroom Newsroom

Τις δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ προσδιορίζει η ΡΑΕ

Τη διαδικασία για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ προσδιορίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τα κείμενα που τέθηκαν σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Μαίου.

Οι δημοπρασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο και αποτελούν μεταβατικό στάδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Την ενέργεια θα μπορούν να αγοράζουν προμηθευτές με την υποχρέωση να τη διαθέτουν σε καταναλωτές εντός της χώρας.

Οι δημοπρασίες θα γίνουν για 7,5 τερραβατώρες ετησίως, μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου σε 850 MW ισχύος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, η λιγνιτική παραγωγή καλύπτει το 46% και η υδροηλεκτρική στο 11% της συνολικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα (εκτός νησιών).

Δεδομένου ότι παράλληλα κινείται η διαδικασία διαχωρισμού και πώλησης μονάδων της ΔΕΗ για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», ενδέχεται ο ιδιοκτήτης της νέας εταιρίας να υποχρεωθεί να θέτει και αυτός σε δημοπρασία ένα μέρος της παραγόμενης ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Από την ανάλυση των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που έκανε η ΡΑΕ ενόψει των δημοπρασιών προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

-«Η αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ στους λιγνιτικούς και υδάτινους πόρους, οι οποίοι αποτελούν οικονομικότερους πόρους ηλεκτροπαραγωγής σε σχέση με άλλα συμβατικά καύσιμα, της προσδίδει κρίσιμο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των δυνητικών ανταγωνιστών της στην χονδρεμπορική αγορά, οι οποίοι έχουν ως μόνη επιλογή το φυσικό αέριο ως καύσιμο των σταθμών τους. Το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα της ΔΕΗ μετακυλύεται και στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας έτσι σημαντικά εμπόδια εισόδου νέων προμηθευτών στην αγορά».

-«Μικρής κλίμακας διείσδυση νεοεισερχόμενων στην αγορά προμήθειας μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών εξαιτίας των στρεβλώσεων που εξακολουθούν να υφίστανται σε κάποιες περιπτώσεις. Η σταδιακή κατάργηση των στρεβλώσεων αυτών απαιτεί μια μεταβατική περίοδο δύο-τριών ετών, δεδομένου ότι τυχόν απότομες διακυμάνσεις στα τιμολόγια προμήθειας ενδέχεται να έχουν σημαντικές αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που διανύουμε».

- «Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι προοπτικές για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι αισιόδοξες. Το ποσοστό των ατόμων ή επιχειρήσεων που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί σημαντικά. Ειδικά οι επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης και ισχυρό ανταγωνισμό από τις ξένες αγορές, δεν είναι σε θέση να παραμείνουν ανταγωνιστικές (όχι μόνο λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους), και, ως συνέπεια, αποσύρονται από την αγορά οδηγώντας σε περαιτέρω πτώση της ζήτησης».

Κορονοϊός - Νέα εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου: Κάνουμε Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στα σπίτια μας

16:47

Η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης προσφέρει οινόπνευμα σε ιατρικές μονάδες

16:37

Κορονοϊός: Θερίζει τη Βρετανία ο φονικός ιός - Ακόμη 953 νεκροί σε μία μέρα

16:32

Κορονοϊός - Κεραμέως: Μειώνουμε την ύλη, βρισκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό των μαθητών

16:25

Καταραμμένο έτος: Δείτε όλα τα κακά που έχουν συμβεί μέσα στο 2020!

16:22

Η on air δήλωση της Μενεγάκη για την διακοπή της εκπομπής της

16:15

Χαρά Παππά: Έχεις δει το πατρικό της σπίτι στην Ηγουμενίτσα; Απλά εντυπωσιακό!

16:05

Αδιανόητο: Δεν φαντάζεστε τι έκρυβε μέσα στο σουτιέν της! (video)

16:04

Ολυμπιακός: Σπουδαία κίνηση από τον Βαγγέλη Μαρινάκη

16:03

Ο Κρόνος και ο Πλούτωνας σου βάζουν δύσκολα για να αναδείξεις τις αρετές σου

16:00

Κορονοϊός: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 23 Απριλίου μετά τις αποφάσεις του Eurogroup

15:57

Τρομερό! Βγήκαν από το σπίτι τους και είδαν κάτι που δεν είχαν δει εδώ και 30 χρόνια (pics)

15:55
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved