ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Να αποκτήσει η Ελλάδα τη σταθερότητα που της αξίζει

Βαρουφάκης: Να αποκτήσει η Ελλάδα τη σταθερότητα που της αξίζει

Το τέλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης μέσω ενός βιώσιμου χρέους είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως κατέστησε σαφές για μία ακόμη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την εξαιρετικά χρήσιμη - όπως χαρακτήρισε – συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, το μεσημέρι της Τρίτης (3/2) στη Ρώμη.

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών ενημέρωσε ότι συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» για τα επόμενα χρόνια, αλλά και θέματα που τέθηκαν σε Παρίσι και Λονδίνο και τα οποία θα εξεταστούν στις συναντήσεις που θα έχει αύριο με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και μεθαύριο στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παράλληλα, τόνισε πως: «Θα χρησιμοποιήσουμε όποια εργαλεία χρειάζεται για να μειώσουμε το χρέος για να γίνει βιώσιμη η οικονομία και να σταματήσει η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση», για να υπογραμμίσει πως «σημασία έχει η ουσία και όχι το πώς θα ονομάσουμε τη λύση για απομείωση του χρέους και επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς να δημιουργούνται πλέον κακοήθειες».

Ερωτηθείς αν υπάρχει εγκατάλειψη του αιτήματος για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «σημασία έχει η ουσία ανεξάρτητα από το ποιους ευφημισμούς θα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε πιο εύπεπτο αυτό που πρέπει να συμβεί», ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει επιτέλους τη σταθερότητα που της αξίζει, απαραίτητο, ώστε «να σταθεροποιηθεί επιτέλους και η Ευρωζώνη».

Ο κ. Βαρουφάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ραντεβού του με τον κ. Σοίμπλε το πρωί της Πέμπτης (5/2), στο Βερολίνο.

«Μόλις εξήλθα από μια εξαιρετικά κρίσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, συζητήσαμε θέματα αφορούν την ευρωζώνη, την Ιταλία, την Ελλάδα. Θα συζητήσω και με τον κ. Ντράγκι στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ενώ έχω και μια συνάντηση την Πέμπτη το πρωί στο Βερολίνο με τον ομόλογό μου κ. Σόιμπλε, που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Οι συζητήσεις μέχρι τώρα και με επενδυτές ήταν συζητήσεις οι οποίες επιβεβαίωσαν κοινή πεποίθηση και αποφασιστικότητα όλων μας να σταθεροποιηθεί επιτέλους η ευρωζώνη, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αν η Ελλάδα δεν αποκτήσει τη σταθερότητα που της αξίζει. Όσον αφορά στο χρέος θα χρησιμοποιήσουμε όποια χρηματοπιστωτικά εργαλεία και ευφημισμούς για να αποκαταστήσουμε το χρέος και να βγούμε από κρίση», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Σημασία έχει η ουσία, όχι πώς θα ονομάσουμε, τι μηχανισμούς θα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε πιο εύκολο αυτό που θα συμβεί. θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα να πετύχουμε το στόχο που είναι η απομείωση του χρέους, η επιστροφή στην ανάπτυξη και η μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας».

Πάντοαν: Τα προβλήματα λύνονται στο Eurogroup και το Ecofin

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, σημείωσε: «Οι χώρες μας μοιράζονται ένα κοινό συμφέρον: Αμφότεροι είμαστε πεπεισμένοι για τη σημασία της Ελλάδας να βρίσκεται σε ένα μονοπάτι ισχυρής και σταθερής ανάπτυξης μέσω ενός ξεκάθαρου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Η προσοχή στην ανάπτυξη αποτελεί πρωτοβουλία μας ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη χώρα. Να συνεισφέρουμε με αυτό τον τρόπο στην απαλλαγή του ελληνικού λαού από την κοινωνική δυσαρέσκεια που προκάλεσε η κρίση».

Ο κ. Πάντοαν πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας τόπος όπου σταθερότητα και υπευθυνότητα είναι αρχές που λειτουργούν από κοινού, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το Eurogroup και το Ecofin είναι οι θεσμικές έδρες όπου κάθε κράτος-μέλος μπορεί να συζητήσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, έχοντας εμπιστοσύνη στη δυνατότητα εύρεσης κοινών λύσεων προς όφελος όλων.

Η ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι ο Γ. Βαρουφάκης πάει Φραγκφούρτη για συνομιλίες

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας θα βρίσκεται αύριο (4/2) στη Φραγκφούρτη, την ημέρα που η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα αποφασίσει για τη χορήγηση μιας πιθανής, κατεπείγουσας ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

«Ο κ. Βαρουφάκης θα βρίσκεται αύριο στην ΕΚΤ», ανέφερε ένας εκπρόσωπός της, αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τους αξιωματούχους με τους οποίους πρόκειται να συναντηθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει αύριο το απόγευμα, διευκρίνισε επίσης ο εκπρόσωπος. Πρόκειται για μια «τεχνική» συζήτηση στην οποία αναμένεται ότι θα αποσαφηνιστεί εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA), δηλαδή στη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν «οξυγόνο» για να λειτουργήσουν, καθώς είναι οι κυριότεροι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων. Η ΕΚΤ δέχεται προς το παρόν να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, με εγγύηση τους ομολογιακούς τίτλους τους, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα βρίσκεται εντός ενός προγράμματος διεθνούς στήριξης.

Σχετικές ειδήσεις