ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Εκατέρωθεν υποχωρήσεις κυρίως από την Ελλάδα

DW: Εκατέρωθεν υποχωρήσεις κυρίως από την Ελλάδα

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος, χωρίς μονομερείς ενέργειες. Οι εταίροι δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα και υπόσχονται να εξαντλήσουν την ευελιξία που προβλέπει το μνημόνιο.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και δύο αποτυχημένες συνεδριάσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στην τρίτη συνάντησή τους σε λιγότερο από 10 μέρες, συμφώνησαν χθες το βράδυ ομόφωνα να παρατείνουν για τέσσερις μήνες το ελληνικό πρόγραμμα.

Η χθεσινή απόφαση δίνει μια βαθιά ανάσα στη χώρα σε μια περίοδο που η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ είχε επανέλθει δριμύτερη στα ξένα μέσα ενημέρωσης, που έβλεπαν τις μέρες να περνούν και το ελληνικό ζήτημα να παραμείνει ανεπίλυτο.

Για να φτάσουμε στην απόφαση έγιναν σημαντικές παραχωρήσεις, περισσότερες από την Ελλάδα αλλά και από τους εταίρους.

Η ελληνική κυβέρνηση ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος, δηλαδή του μνημονίου, μέχρι τον Ιούνιο. Από την προσεχή Δευτέρα θα στείλει στις Βρυξέλλες τον πρώτο κατάλογο με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει άμεσα και θα αφορούν στη φάση αυτή μέτρα για την

καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, της διαφθοράς και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε επίσης ότι στη διάρκεια της παράτασης δεν πρόκειται να λάβει μονομερή μέτρα, όπως τις εξαγγελίες που είχε κάνει και τα νομοσχέδια που είχε καταθέσει στη βουλή. Οποιαδήποτε αλλαγή μνημονιακού μέτρου θα πρέπει να συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές και να συνοδεύεται από άλλα μέτρα που θα αποφέρουν τα ίδια έσοδα.

Η κυβέρνηση στην ουσία παραιτείται από τη θέση της για διεθνή διάσκεψη για κούρεμα του δημόσιου και χρέους και δεσμεύεται ότι θα αποπληρώσει όλα τα δάνεια που έχει λάβει από εταίρους και θεσμούς.

Από την άλλη, οι εταίροι δεν ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ενώ υπόσχονται ότι θα χρησιμοποιηθεί όλη η ευελιξία που προβλέπει το μνημόνιο.

Δεσμεύονται επίσης ότι θα εξετάσουν το 2015 την υποχρέωση της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της οικονομίας και ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό παράθυρο και για τη μείωσή τους, κάτι που ζητούσε η κυβέρνηση.

Τέλος, επαναλαμβάνουν ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος θα εξεταστεί η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, διατηρώντας ανοικτό το ενδεχόμενο ελάφρυνσής του.

Σχετικές ειδήσεις