ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Οικ. : Περιμένουμε λεπτομερή κατάλογο μεταρρυθμίσεων από τα τεχνικά κλιμάκια

Υπ. Οικ. : Περιμένουμε λεπτομερή κατάλογο μεταρρυθμίσεων από τα τεχνικά κλιμάκια

Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι ξεκινούν οι συνομιλίες με τα τεχνικά κλιμάκια των εμπειρογνωμόνων και περιμένει αναλυτικό κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν - Θα αναταποκριθούμε άμεσα λένε στελέχη του υπ. Οικονομικών.

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται η ελληνική πλευρά μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Ε.Ε., καθώς το Οικονομικό επιτελείο περιμένει ένα συγκεκριμένο σχέδιο με κατευθύνσεις μεταρρυθμίσεων από τους θεσμούς, προκειμένου η κυβέρνηση να ετοιμάσει την δική της λίστα με ακριβές κοστολόγιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών πληροφορήθηκε ότι οι τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων ετοιμάζουν λεπτομερή κατάλογο με τις πληροφορίες που χρειάζονται αναφορικά σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις καθώς και την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, όπως λέει η ελληνική πλευρά, την οποία το Υπουργείο Οικονομικών κρίνει θετική καθώς θα βοηθήσει τις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο Brussels Group και στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. «Αναμένουμε τον κατάλογο στον οποίο θα ανταποκριθούμε άμεσα και εποικοδομητικά», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η Αθήνα καλείται να παρουσιάσει συγκεκριμένες και κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα πρέπει να εγκρίνουν οι θεσμοί ώστε να συνεδριάσει το Eurogroup και να εγκρίνει εκταμιεύσεις προς τη χώρα μας.

Η Ελλάδα θα προτείνει συγκεκριμένες κοστολογημένες και ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις και οι θεσμοί θα τις αξιολογούν, με βάση τους στόχους του προγράμματος.

Αν και είναι πασιφανές ότι η ελληνική πλευρά πέτυχε πολιτικές νίκες στα σημεία, όπως το δικαίωμα να παρουσιάσει μια εντελώς δική της λίστα, να αποκτήσει δηλαδή την ιδιοκτησία του προγράμματος, αλλά και τον διαχωρισμό όσον αφορά τις ενέργειες των τεχνοκρατών των θεσμών στην Αθήνα και τις πολιτικές αποφάσεις που θα λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εκταμίευση πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτεινόμενων από την Αθήνα μεταρρυθμίσεων από τους θεσμούς. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιες ελληνικές προτάσεις κριθούν μη ρεαλιστικές, μη συμβατές ή ανεπαρκείς σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος, θα πρέπει να αντικατασταθούν -αμέσως- από άλλες.

Το μείζον ερώτημα, στο οποίο δεν φαίνεται να έχουν απαντήσει οι θεσμοί, είναι «με ποιους ακριβώς στόχους θα συγκριθούν οι ελληνικές προτάσεις;». Το ερώτημα αυτό έχει ιδιαιτέρως κρίσιμη σημασία διότι ο αρχικός για πλεόνασμα 3% μοιάζει εντελώς εξωπραγματικός, ενώ και το πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% που ζήτησε η ελληνική πλευρά στην αρχή των διαβουλεύσεων φαντάζει πολύ δύσκολα επιτεύξιμος.

Σχετικές ειδήσεις