ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδεχόμενο αναθεώρησης των μηνιαίων στόχων του προϋπολογισμού

Ενδεχόμενο αναθεώρησης των μηνιαίων στόχων του προϋπολογισμού

Στο ενδεχόμενο αναθεώρησης των μηνιαίων στόχων του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, αναφέρεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Ο προϋπολογισμός τρέχοντος έτους εκτελείται σύμφωνα με τον ψηφισμένο από τη Βουλή των Ελλήνων Προϋπολογισμό του 2015. Οι μηνιαίοι στόχοι ενδέχεται να αναθεωρηθούν βάσει του νέου στόχου που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εταίρους και ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος τελεί υπό διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το τελικό ύψος του θα συμφωνηθεί αφού ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες του 2015.

Στο έγγραφο του κ. Βαρουφάκη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης για τον δημοσιονομικό στόχο και την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού, αναφέρεται ότι «η ύπαρξη ή μη δημοσιονομικού κενού για το 2015 εξαρτάται από τον στόχο του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής ο οποίος τελεί υπό διαπραγμάτευση με τους εταίρους».

Επίσης, σε άλλο έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφορικά με το Σχέδιο Επενδύσεων για την Ευρώπη (σ.σ. πλάνο Γιούνκερ), αναφέρεται ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την προετοιμασία των επενδυτικών προτάσεων ανάλογα με τη νέα στρατηγική και προτεραιότητές της, ώστε να υπάρχει υψηλός βαθμός ετοιμότητας.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί «με ποια λογική η κυβέρνηση επανυποβάλει την ελληνική πρόταση για το πακέτο Γιούνκερ και από 41,5 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση, πλέον διεκδικεί 12- 15 δισ. ευρώ».

Σχετικές ειδήσεις