ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Αποδεσμεύεται η πέμπτη δόση του δανείου στην Ελλάδα

ΔΝΤ: Αποδεσμεύεται η  πέμπτη δόση  του δανείου στην Ελλάδα
Την πέμπτη δόση του δανείου του για την Ελλάδα, ύψους...

Την πέμπτη δόση του δανείου του για την Ελλάδα, ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε, ότι αποδεσμεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο, το ΔΝΤ ανέφερε, ότι το διοικητικό του συμβούλιο ψήφισε υπέρ του να τεθεί το ποσό αυτό στην διάθεση της Αθήνας, στο πλαίσιο του δανείου ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2010.

Το εν λόγω δάνειο, ν εντάσσεται στη συμφωνία της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι σημειώνεται «πρόοδος» στην Ελλάδα, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

«Το πρόγραμμα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα: το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, η οικονομία επανεξισορροπείται κι η ανταγωνιστικότητα σταδιακά βελτιώνεται», ανέφερε η Λαγκάρντ στο ανακοινωθέν του Ταμείου.

«Όμως, με πολλές σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις να μην έχουν εφαρμοστεί ακόμη, παραμένουν σημαντικές πολιτικές προκλήσεις. Απαιτείται μια διαρκής δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να μην παραμείνει το έλλειμμα σε ένα υψηλό επίπεδο που δε θα είναι βιώσιμο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα πρέπει να επιταχυνθούν, για να αντιμετωπιστεί η αποτυχία ανάκαμψης» της οικονομίας, τόνισε.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η κρίση στην Ελλάδα ενδέχεται να φθάσει σε χώρες ακόμα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμέσου των χρηματαγορών, ειδικά εάν η κρίση πλήξει ευρωπαϊκές τράπεζες εκτεθειμένες στο χρέος της Ελλάδας.

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο προωθώντας μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε λιγότερο από 3% του ΑΕΠ ως το 2014.

Επαίνεσε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και επισήμανε ότι αν και το σχέδιο να υπάρξουν πωλήσεις κρατικών πόρων ως το 2015 είναι «πολύ φιλόδοξο, η δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να συμβάλλει σε μια διαφανή και έγκαιρη εφαρμογή» του. Ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, συνέχισε.

«Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, η εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί. Αυτό θα συμβάλλει να επιτευχθούν συνέργειες, όπως μεταξύ των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης των διοικητικών φραγμών στις επενδύσεις.

Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επεκταθεί ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή φορολόγηση της εργασίας και το ανεπαρκές δικαστικό σύστημα της χώρας» υποστήριξε η κα Λαγκάρντ.

TAGS