ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντικειμενικές αξίες: Πόσο μειώνονται - Πόσα θα πληρώσουμε για ΕΝΦΙΑ

Αντικειμενικές αξίες: Πόσο μειώνονται - Πόσα θα πληρώσουμε για ΕΝΦΙΑ

Σε αναδρομική μείωση των αντικειμενικών αξιών, από το Μάιο του 2015 υποχρεώθηκε η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε ανάλογη μείωση και του ΕΝΦΙΑ για την ίδια χρονιά.

Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΔΕΝ «ΑΓΓΙΖΕΙ» ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 2015 – ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΙΜΩΝ

Σύμφωνα με το «Βήμα» η υπουργική απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες είναι έτοιμη και αναμένεται να δημοσιευτεί τις προσεχείς ημέρες. Βάσει αυτής προβλέπεται η κατάτμηση σε 32 διαφορετικά κλιμάκια και μειώσεις σχεδόν στο σύνολο των τιμών ζώνης σε όλη την Ελλάδα από 5% έως 21%.

Όπως προβλέπεται, οι νέες τιμές έχουν αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015 και με βάση αυτές θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016.

Ωστόσο, παρά η αναδρομική μείωση δεν μετακυλίεται στον ΕΝΦΙΑ του 2015, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι ισχύουσες χρεώσεις, δεν θα επανεξεταστούν.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι ζώνες, όπως έχουν διαμορφωθεί με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, παραμένουν ίδιες. Αυτό που αλλάζει είναι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου ανάλογα με την περιοχή.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις θα ισχύσουν σε περιοχές ζώνης από 1000 έως και 3.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Το «Βήμα» αναφέρει ότι για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις αντικειμενικών αξιών, χωρίς να εξετάζει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όπως άλλες φορές.

Ωστόσο, οι νέες τιμές ζώνης πρόκειται να επηρεάσουν πάρα πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος.

Τα επιδόματα αυτά είναι :

-Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

-Επιδότηση ενοικίου

-Κάρτα σίτισης

-Δωρεάν ρεύμα

-Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

-Οικογενειακό επίδομα

-Φοιτητικό επίδομα

-Απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ

Από την άλλη, οι φόροι που αυξάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών είναι ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο και συμπληρωματικός φόρος, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ' επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ), οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης και το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας.

Λόγω του ότι οι νέες τιμές ζώνης έχουν αναδρομική ισχύ, θα υπάρξει πρόβλεψη να επανυπολογιστούν οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών ή κληρονομιών, καθώς και τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω ΔΕΗ.

Σχετικές ειδήσεις